U trendu

Ovo voće kardiolozi jedu svakoga dana: Sprečavaju bolesti srca, visok holesterol i dijabetes

Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od bolesti.

Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, kardiolozi preporučuju da se za užinu jede bobičasto voće, jabuke ili banane.

Borovnice

„Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska“, kaže kardiolog Džoj Gelbman.

Jabuke

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. „Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti“, objasnila je doktorka za „Prevention“.

Banane

Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca“, naglašava doktorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.