U trendu

Ovoga nije bilo ni za vreme okupacije, a danas…

Nisu opasne, ali se lako šire kod predškolske i školske dece pa su roditeljima noćna mora dok ih ne iskorene. Vaške, naravno.

Lične higijenske navike ne štite nas od njih – vaške se šire iz našeg okruženja ili okruženja naše dece. Kada se pojave u dečijoj grupi ili u porodici, onda svi u porodici i grupi istovremeno treba da se bore protiv njih (pranje kose šamponom ili gelom…). Ako se ne postupa pravilno, ovo stanje može da postane problem u dužem vremenskom periodu (danima ili nedeljama).

Najčešći simptomi:

  • intenzivan svrab
  • osećaj da vam nešto mili po glavi
  • vidljivi sitni insekti (vaši) u kosi ili na vratu
  • jajašca – gnjide u kosi ili na odeći, slične su peruti
  • ponekad se na glavi i vratu javlja crveni sitan osip

Šta koristiti protiv vašaka?

Šamponi ili gelovi za kosu koji sadrže piretrin ili permethrin prva su opcija u borbi protiv vašaka. Najbolje funkcionišu ako pratite uputstva. U slučaju da ovi preparati ne deluju, posavetujte se sa lekarom koji vam može prepisati šampone ili losione koji sadrže različite sastojke.

Malation je jači insekticid koji treba koristiti samo uz odobrenje doktora. Ako ste trudni ili dojite, razgovarajte sa svojim lekarom pre korišćenja ovog proizvoda.

Benzil alkoholni losion je novija vrsta sredstva protiv vašaka. Ovaj lek se ne preporučuje deci mlađoj od 6 meseci.

Ivermectin losion je aktuelan, podrazumeva tretman sa pojedinačnim dozama za vaške. Primenite losion direktno na suvu kosu i vlasište 10 minuta, a zatim isperite vodom. I ovaj lek se ne preporučuje deci mlađoj od 6 meseci.

Spinosad suspenzija je noviji tretman za vaške. Primenite lek na suvu kosu i kožu glave 10 minuta, a zatim isperite vodom. Ponovite tretman posle sedam dana samo ako su žive vaši prisutne. Ovaj lek ne preporučuje se deci mlađoj od 4 godine.

Lindan je šampon koji se ponekad preporučuje kada ne uspeju druge mere. Međutim, zbog povećane otpornosti vašaka i nekih neželjenih efekata, lindan se više ne preporučuje kao prva linija lečenja.

Briga o sebi

Bez obzira na ti da li koristite „obične“ šampone protiv vašaka ili prepisane na recept, podrazumevaju se koraci za negu koje možete preduzeti kod kuće. To znači da sve gnjide uklonite ne samo sa kose nego i sa odeće, posteljine, ličnih stvari i mebla. Ukloniti vaške iz kose i tela nije teško – ispiranjem, odn. pranjem. Problem je da nam se vaške „ne vrate“, a to se čini izbegavanjem kontakata sa drugim licima kod kuće, u vrtiću ili školi.

Možete se osloboditi vašaka ozbiljnim pristupom koji uključuje porodicu ili dete i neke lične stvari koje se mogu oprati i očistiti.

Šta činiti?

Ovi koraci mogu pomoći da se eliminišu vaške:

Koristiti kreme i šampone protiv vašaka. Perite, svi u porodici, kosu, a nakon 7-10 dana ponovite postupak.

Češljajte mokru kosu. Koristite četku ili češalj sa sitnim zupcima i fizički ukloniti vaške i gnjide iz mokre kose. Ponavljajte ovaj postupak svaka tri do četiri dana u trajanju od najmanje dve nedelje.

Nakon tretmana šamponom, isperite kosu sirćetom. Ova metoda može pomoći da uklonite gnjide iz kose.

Oprati kontaminirane predmete. Oprati posteljinu, plišane igračke, odeću i kape toplom sapunicom – najmanje (54 stepena) – i osušiti ih na visokoj temperaturi u trajanju od najmanje 20 minuta.

Usisavajte podove i nameštaj češće nego obično.

Pokrivajte nameštaj. Koristiti plastične folije da pokrivate nameštaj koji se ne koristi, tokom dve nedelje, da bi se sprečilo razmnožavanje vaši.

Operite četke i češljeve za kosu. Koriste vruću sapunicu – ili ih potopitite u alkohol sat vremena.

Teško je sprečiti širenje vaši među decom kada se deca druže, pa je potrebno da svi roditelji istovemeno preuzmu mere kako bi se vaške iskorenile „iz grupe“.

Na tržištu se reklamiraju razni proiozvodi koji nisu naučno potvrđeni i dokazani (materijali, losioni, ulja..), a koji odbijaju vaške i ne dozvoljavaju im da „dođu“.

Najbolji pristup je temeljno primeniti gorenavedene korake.

Saveti

Kažite svom detetu da izbegava kontakte „glavu u glavu“ sa drugom decom tokom igre.

Uputite dete da ne deli lične stvari sa drugom decom kao što su kape, šalovi, kaputi, četke za kosu, sportska oprema.

Uputiti svoje dete da izbegava da u zajedničkim prostorijama koristi iste kuke ili vešalice, ormariće, za stvari sa drugom decom, trapajući ih jedne preko drugih (kape, jakne, džempere).
Napomene

Kada se pojave vaške u porodici, nemojte očajavati i padati u depresiju jer „vaške nisu katastrofa“ – već počnite sa tretmanima.

Međutim, nije realno očekivati da vi i vaše dete možete da eliminišete sve vrste kontakata koji mogu dovesti do širenja vaši.

Vaše dete može imati gnjide u kosi, ali ne moraju se iz njih razviti vaške. Neke gnjide su u stvari prazna jaja, ali gnjide koje se nalaze oko 6 milimetara od kože glave treba tretirati – čak i ako nađete samo jednu – da bi se sprečila mogućnost izleganja. Gnjide koje su udaljenije od kože glave (na kraju dlake) verovatno su od stare „zaraze“ i nisu opasne, ali treba ih ukloniti da bi se sprečilo ponavljanje.

Kada ići lekaru?

Vaške se lako iskorenjuju, ali obratite se svom lekaru ukoliko imate vaške, a:
– šamponi i losioni ne deluju
– ako ste trudni ili vaške imaju bebe
– ako imate neku kožnu bolest ili otvorene rane, posekotine ili povrede na koži

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.