U trendu

Pet znakova upozoravaju na moždani udar, mogu se javiti i do 90 dana ranije

Ako iskusite iznenadne simptome slične moždanom udaru koji nestaju jednako brzo, važno je da ih ne odbacite, upozoravaju lekari. Možda nećete biti zabrinuti ako vam ruka bude utrnula ili slaba samo nekoliko minuta ili vam govor privremeno postane izobličen, piše Klixba.

Međutim, lekari su naglasili da simptomi slični moždanom udaru koji nestaju ubrzo nakon što ih doživite nisu nešto od čega se treba odbaciti, jednostavno zato što ne ostavljaju trajnu štetu.

Ovi znaci upozorenja mogu biti ono što se naziva prolazni ishemijski napad (TIA) – naziva se i ‘mini moždani udar’ ili ‘upozoravajući udar’. Njegovi simptomi su slični onima koji bi se smatrali moždanim udarom.

„Jedina razlika je što ne dovode do trajnih neuroloških povreda“, kaže dr. Ahmed Itrat, direktor medicine za moždani udar u Klivlendskoj klinici Akron General.

Ravnoteža — osoba može imati promene u ravnoteži ili gubitak ravnoteže.

Vid — promene u vidu, poput zamućenja, gubitka vida ili dvostrukog vida su nešto na što treba obratiti pažnju.

Lice – lice se možda spustilo na jednu stranu, osoba se možda neće moći da se nasmeje ili su joj usta ili oko ispale.

Ruke – osoba možda neće moći podići obe ruke i držati ih podignute zbog slabosti ili ukočenosti jedne ruke.

Govor – njihov govor može biti nejasan ili iskrivljen, ili osoba možda uopšte ne može da govori, usprkos tome što izgleda budna; takođe mogu imati problema da razumeju šta im govorite.

Ako primetite neke od ovih simptoma odmah nazovite hitnu pomoć ili posetite svog lekara. Možete osetiti mešavinu ovih simptoma ili samo jedan, zato je važno ne čekati da se pojavi više od jednog znaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.