U trendu

Tri najčešće pogrešne dijagnoze

Možda zvuči previše nesvakidašnje i neverovatno, ali kada su izvesne bolesti u pitanju, jako je lako napraviti grešku i postaviti pogrešnu dijagnozu. Ponekad se čak i najboljim doktorima desi da naprave grešku, odnosno propuste neki jako bitan znak ili previde neki simptom i tako donesu pogrešnu odluku pri otkrivanju izvesne bolesti.

Čak 40% od ukupnog broja grešaka koje doktori naprave odlazi na pogrešne dijagnoze – poslednji su nalazi Internacionalne fondacije za brigu o pacijentima. Mnoge bolesti se, naime, ispoljavaju sa sličnim simptomima ili mogu biti identifikovane jedino putem testova, koje dežurni lekar može smatrati bespotrebnim ukoliko je potpuno siguran u svoj sud. Ukoliko ste pak dobro informisani o bolestima i stanjima kod kojih najčešće dolazi do zabune, postavljanjem pravih pitanja možete ne samo sprečiti i ispraviti potencijalne greške već i sebi spasti život.

Iznosimo neke od zabuna prilikom uspostavljanja dijagnoza bolesti.

1. Utrnuće jedne strane tela, glavobolja, nesvestica, iznenadno zamućenje vida, gubitak ravnoteže i koordinacije i poremećaji u govoru

  • Doktorova dijagnoza: vertigo, migrena ili poremećaj srednjeg uha
  • Najverovatnija ispravna dijagnoza: srčani udar ili šlog

Otkud zabuna? Istraživanja su pokazala da se 14% srčanih udara osoba ispod 45 godina starosti pogrešno dijagnostifikuje. Kada su pacijenti mladi i inače zdravi, osoblje u bolnici ili hitnoj pomoći obično ukaže na postojanje blažih problema. Ali ukoliko napustite hitnu pomoć sa srčanim udarom za koji je u stvari postavljena pogrešna dijagnoza, veoma lako možete ubrzo doživeti još jedan udar. Time takođe umanjujete mogućnost pravovremenog otkrivanja i vraćanja u normalu otežanog govora ili poremećenog vida, izbegavanje paralize i oštećenja mozga.

Upozorenje: ukoliko dođe do utrnuća i oduzimanja jedne strane tela ili prepoznate neki od navedenih simptoma, ne oklevajte i istoga trenutka nađite načina da što pre odete u hitnu pomoć, a posebno ukoliko simptomi traju duže od sat vremena.

2. Glavobolje ili bol i pištanje u ušima, uz bol u leđima, vratu i zubima

  • Doktorova dijagnoza: migrena ili problemi sa ušima
  • Najverovatnija ispravna dijagnoza: temporomandibularni sindrom

Otkud zabuna? Kada dođe do upale zgloba koji povezuje vašu vilicu sa lobanjom, taj bol se širi, prouzrokujući intenzivne glavobolje ili probleme sa ušima. Simptomi će vas naterati da najpre posetite dežurnog lekara, koji će najverovatnije postaviti pogrešnu dijagnozu, jer ovaj poremećaj zapravo najbolje leče zubari.

Upozorenje: ako dežurni lekar postavi djagnozu bez vršenja bilo kakvih ispitivanja ili vam prepiše lekove koji jednostavno ne deluju, istog trenutka se obratite zubaru i tako sebi olakšajte muke.

3. Tuga, premorenost, dobijanje na težini, insomnija i bolovi ili ukočenost u mišićima

  • Doktorova dijagnoza: depresija
  • Najverovatnija ispravna dijagnoza: hipotiroidizam

Otkud zabuna? Doktori imaju često običaj da konstantno prisutan osećaj tuge dovode direktno u vezu sa depresijom i moguće je da im neće pasti na pamet da izvrše testiranje na hipotiroidizam – stanje do kojeg dolazi kada je vaša štitna (tiroidna) žlezda u nemogućnosti da proizvede dovoljno hormona. Ukoliko se ne leči, može dovesti do pojave povišenog holesterola, krvnog pritiska, srčanih bolesti i na kraju čak i kliničke depresije.

Upozorenje: ukoliko lekovi koje vam je prepisao lekar ne poprave vaše raspoloženje, obavezno zatražite testiranje na hipotiroidizam; ili, još sigurnije, zatražite ga još pri prvoj poseti lekaru.

Umesto zaključka
Bilo bi neophodno uraditi sve potrebne detaljne analize, detaljno predočiti lekaru kako se tačno osećate i šta vas boli, da bi doktor imao vremena da vas detaljno sasluša i udubi se u vaš problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)