Polenska groznica

Hladno vreme i kasno proleće mogu biti uzrok jedne od najgorih sezona polenske groznica. Stručnjaci kažu da se ponekad, kada je proleće kišno i dugo se zadrži hladno vreme, polen sa drveća može javiti u isto vreme u vazduhu kada i polen sa trave koji se inače javlja krajem maja.
To je loša vest za alergične osobe jer se procenjuje da svaka peta osoba pati od alergije na polen. „Normalno je da sezona alergija, posle kišovitog proleća, počne mnogo ranije. Postoji sukcesija polena, počev od breze, ona se prenosi sa ostalih vrsta drveća, tako da polen dolazi jedan za drugim. Ali kada toplo vreme dođe relativno brzo, sve ove pojave se dešavaju u isto vreme“, kaže profesor Roj Kenedi, direktor Jedinice za istraživanje polena i aerobiologije na Univerzitetu Vorčester, Velika Britanija.
Dvostruka alergija
Ako osoba već ima alergijsku reakciju aktiviranu jednom vrstom polena, šta se dešava kada postoji još jedan polen u vazduhu koji može da utiče?
„Većina ljudi je osetljiva samo na jednu vrstu poena. Ali postoji deo populacije osetljiv na više od jedne alergije ili više od jednog polena. Ove osobe potencijalno mogu patiti od više negativnih efekata kada sav polen nastupi u isto vreme“, kaže Kenedi.
Predostrožnosti
Da biste izbegli dodatne simptome alergije na polen, jedno od rešenja može biti to da pratite prognozu polena i pokušate da izbegnete vreme provedeno na otvorenom.
„Normalno da je da primetite najizraženije simptome alergije na polen u toku dana. Dakle, ako za to vreme ostanete u zatvorenom prostoru, teško da ćete doživeti vrhunac simptoma oko podneva, mada se simptomi mogu javiti i u drugim prilikama“, ističe profesor Kenedi.
Kenedi priznaje da boravak u zatvorenom prostoru nije uvek praktičan, ali postoje i druge mere i lekovi koji mogu biti od pomoći. kao i izbegavanje kontakta sa određenom vrstom polena koji utiče na simptome alergije.
Treba znati da izraženost i učestalost simptoma polenske alergije najviše zavisi od iznosa (količine) polena kojem je organizam izložen. Zato je najpraktičnije izbegavati doba dana kada polena ima najviše u vazduhu i delove grada (parkovi, polja, šume…) gde polena ima najviše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.