U trendu

Predoziranje analgeticima

Veliki broj osoba sa hroničnim bolovima ignoriše upozorenja o doziranju lekova protiv bolova i dovodi sebe u rizik od predoziranja – poražavajući su rezultati nedavno sprovedene ankete u Americi.

Predoziranje lekovima protiv bolova može dovesti do ozbiljnih problema kao što su krvarenje u želucu, iritacija čira, oštećenje jetre, pa čak i smrt. Upozorenje je izdala Američka gastroenterološka asocijacija (AGA).

Agencija je naručila istraživanje tokom koga je anketirano više od 1.000 odraslih Amerikanaca starosti 30 i više godina i 251 gastroenterolog. Rezultati govore da 43% hroničnih pacijenata tokom napada bolova svesno uzima više od preporučene doze lekova.

U uobičajene vrste lekova protiv bolova ubrajaju se acetaminofen (Tylenol) i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIDs) kao što su: ibuprofen (Advil , Motrin), naproksen (Aleve) i aspirin. Kod nas se ovi i slični lekovi protiv bolova mogu naći i pod drugim nazivima, u zavisnosti od proizvođača.

„Bol ljudi osećaju individualno, neki ga lakše, a neki teže podnose. Kada su bolovi jaki, pacijenti obično ne vode računa o dozi nego svesno uzimaju veće količine lekova samo da bi ublažili bol. Uzimajući više od preporučene doze, pacijenti mogu sebi naškoditi, izazivajući i oštećenje creva i drugih organa za varenje“, upozorava dr Bajron Krier, savetnik Američke gastroenterološke asocijacije i dekan Medicinskog centra u Dalasu na Univerzitetu Teksas.

Tokom istraživanja se ispostavilo da 38% ispitanika nije znalo da kombinacija dve ili više vrsta lekova protiv bolova (analgetika), povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Veliki broj gastroenterologa kaže da mnogi od njihovih hroničnih bolesnika, i pored upozorenja, koriste analgetike u većim dozama i duže nego što je preporučeno. Ovi pacijenti često ne primećuju (ne osećaju) da postoji veza između lekova protiv bolova i simptoma predoziranja tim lekovima.

Oko 66% anketiranih osoba osećalo je povremeno hronične bolove u periodu od dve godine ili više pre anketiranja, ali nisu išli lekaru, dok je samo 12% anketiranih imalo lekarsku dijagnozu uzroka svojih hroničnih bolova.

Saveti

Saveti lekara važe za sve pacijente koji imaju hronične bolove:

  • Osobe sa hroničnim bolom nikada ne treba da pokušavaju same da upravljaju „svojim bolom“ ukoliko ne znaju stvarne uzroke (sinusi, zapaljenja, reuma, migrena, prehlada, grip, upala mišića, udari, prelomi kostiju, istegnuća mišića…).
  • Ako imate hronične bolove, razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima koje uzimate i koje treba da koristite i sledite sva uputstva koja se daju uz lekove.
  • Nemojte kombinovati lekove tako što ćete uzeti nekoliko različitih analgetika ili antipiretika istovremeno, a dodatno još i lekove za smirenje.
  • Nemojte nikako uz analgetike piti alkoholna pića, kako biste „bili sigurni da lekovi bolje deluju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.