U trendu

Prvi znak ozbiljne bolesti javlja se u ustima, obratite pažnju

Suva usta su jedan od prvih simptoma ove bolesti. Kada razmišljamo o zdravlju naših zuba, prvo što nam padne na pamet je blistav osmeh i svež dah, iako neka zdravstvena stanja mogu izazvati loš zadah bez obzira na to koliko temeljno peremo zube i čistimo ih koncem. Međutim, oralna higijena je povezana sa našim kompletnim zdravljem na mnogo različitih načina. Stručnjaci tvrde da poseban osećaj u ustima može biti jedan od prvih pokazatelja demencije.

“Demencija je poremećaj koji narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke”, objašnjava Džim Dan, gerijatrijski klinički savetnik i član odbora Senior Helpers.

“Demencija nije specifična bolest, već opšti termin koji se koristi za opisivanje grupe simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti”, rekao je on. Iako ne postoji lek za demenciju, rano otkrivanje je i dalje važno.

Sa lečenjem i ranom dijagnozom, možda ćete moći da usporite napredovanje demencije i da održite mentalnu funkciju tokom dužeg vremenskog perioda. Tretmani mogu uključivati lekove, kognitivni trening i terapiju.

Neki rani simptomi demencije mogu se javiti godinama pre nego što se osobi zaista dijagnostikuje bolest. I za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suva usta su potencijalni indikator koji nije uobičajen simptom kognitivnog pada. Povećana zaboravnost je dobro poznati simptom demencije, a suva usta su potencijalni rani simptom demencije.

“Iako suva usta nisu jedan od najčešćih prvih znakova demencije, to može biti jedan od prvih indikatora” , rekao je Rejmond Dačilo, direktor operacija za C-Care Health Services. Voda može biti izazov za one sa demencijom, posebno ako stanje još nije dijagnostikovano“ ,tvrdi Dasilo, dodajući da nedostatak hidratacije može uzrokovati i smanjenje proizvodnje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar