Rano otkrivanje raka na plućima

Napori vlade Velike Britanije da se kod građana poboljša svest o mogućnostima ranog otkrivanja raka pluća izgleda da su uticali na povećanje stope ranog otkrivanja ove bolesti.
Rak pluća je najčešći uzrok smrti od raka u Velikoj Britaniji. To je više od petine svih smrtnih slučajeva od karcinoma u toj zemlji.
Rano otkrivanje i pravovremeni početak lečenja karcinoma pluća često omogućavaju izlečenje i znatno poboljšavaju stopu preživljavanja pacijenata.
Kampanja i rezultati
Ministarstvo zdravlja Velike Britanije pokrenulo je pre izvesnog vremena kampanju tako što je preko sredstava javnog informisanja pozvalo ljude koji su imali kašalj duže od 3 nedelje da se obavezno jave svom lekaru.
Dobrovoljna organizacija za borbu protiv raka “Cancer Research UK” izdala je saopštenje u kome se navodi da je u zemlji kod oko 700 pacijenata ustanovljena dijagnoza rak pluća samo pod uticajem kampanje o podizanju svesti o povezanosti dugotrajnog kašlja sa rakom pluća.
Mnogi pacijenti sa dijagnozom “rak pluća” uočeni su u ranoj fazi, što znači da je više od 300 pacijenata bilo u mogućnosti da ima operaciju sa dobrim šansama za dugoročniji opstanak i izlečenje.
Direktor organizacije dr Harpal Kumar izjavio je: „Sjajna je vest da je ova kampanja podigla svest o prvim simptomima raka pluća među onima sa najvećim rizikom od bolesti. Postupajući brzo ako primetite moguće simptome karcinoma, možete sebi dati velike šanse za preživljavanje. U mnogim slučajevima, to neće biti rak, ali je bolje biti siguran. I ako je rak, bolje je da ga otkrijemo ranije nego kasnije.“
Reagujući na statističke podatke, dr Sean Dufi iz Engleske je napomenuo: „Do nedavno je pacijent sa dijagnozom rak pluća u Švedskoj imao skoro 70% više šanse da živi najmanje 5 godina nego pacijent koji je u isto vreme živeo u Engleskoj. Zato sam oduševljen kako je ova kampanja pokazala da se može postići i kod nas napredak u preživljavanju obolelih od raka pluća. Dobili smo više stotina pacijenata sa većim šansama da prežive, da na vreme počnu sa terapijama ili da na vreme budu operisani, samo zahvaljujući ovoj kampanji.“
Sledeći koraci
Javno zdravstvo Engleske sprema novu kampanju za podizanje svesti kod pacijenata o ranom uočavanju simptoma raka pluća za 2014. godinu.
Slična kampanja počinje u februaru 2014. godine i biće fokusirana na podizanje svesti kod žena o simptomima za rano otkrivanje raka dojke, raka jajnika i raka želuca.
Iskustva iz Švedske i Velike Britanije trebalo bi primeniti i kod nas kako bi se ranije otkrili simptomi raka, poboljšala uspešnost lečenja i produžio život mnogim pacijentima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.