U trendu

Razmislite da li ćete da pijete mleko, evo šta radi organizmu odraslih ljudi

Novo istraživanje otkriva da čaša mleka dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za deset odsto. Stručnjaci su otkrili da umerena potrošnja mlečnih proizvoda pomaže u zaštiti od ovog stanja.

Jedna teorija je da sadrži ključne hranljive materije koje povećavaju sposobnost tela da preradi šećer.

Ali istraživači su otkrili da redovno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Bolest se javlja kada telo izgubi sposobnost da metabolizuje šećer, uglavnom kao rezultat povećanja telesne težine i lošeg načina života, prenosi Najžena.

Uprkos tome, konzumacija sira, ribe i jaja nema nikakav uticaj. Vodeći istraživač dr Annalisa Giosue sa Univerziteta u Napulju Federico II je objasnila:

„Mlečni proizvodi su bogati hranljivim materijama, vitaminima i drugim bioaktivnim jedinjenjima koja mogu povoljno uticati na metabolizam glukoze – na preradu šećera u telu.

„Na primer, poznato je da proteini surutke u mleku modulišu porast nivoa šećera u krvi nakon jela. Takođe je poznato da probiotici imaju blagotvorne efekte na metabolizam glukoze, što može objasniti zašto smo otkrili da je redovna konzumacija jogurta povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.