najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Redovni pregledi u borbi protiv raka

Redovni pregledi i pravi skrining test u pravo vreme – najvažnije su stvari koje možete da uradite za svoje zdravlje i sprečite posledice karcinoma. Rano otkrivanje raka, često i pre nego što imate simptome, mnogo će lakše i efikasnije lečiti ovu opaku bolest.

Koji test bi trebalo da uradite – zavisi od vaših godina i faktora rizika. Saznajte više o tome koji su vaši rizici i kada da idete na preglede.

Navodimo neke od najčešćih vrsta karcinoma (raka) i metode ili načine za njihovo rano otkrivanje odgovarajućim pregledom (skriningom).

Rak dojke

Rak dojke je jedno od najopasnijih oboljenja, može da zadesi žene, ali i pojedine muškarce. Rano otkrivanje raka dojke u velikoj meri poboljšava šanse za preživljavanje. Kada je rak dojke u začetku, malih dimenzija i nije zahvatio ostala tkiva, bolje su šanse da se hirurški odstrani. Kod manjih karcinoma dojke manje je verovatno da se rak proširio na limfne čvorove i druge organe, kao što su pluća i mozak.

Zdravstveni stručnjaci savetuju ženama starosti 50-70 godina detaljan rutinski skrining dojke na svake tri godine. Za žene sa porodičnom istorijom ili specifičnim rizicima savetuju se češći pregledi i u mlađim i u kasnijim godinama.

Mamografija

Mamografija je u stvari rentgensko snimanje dojki i pluća niskim dozama iks-zraka. U svetu se preporučuje mamografsko snimanje dojki ženama starijim od 50 godina na svake 2-3 godine, a mlađim ženama samo ako spadaju u neku rizičnu grupu. Snimanje se radi vanredno ako se na osnovu nekih drugih simptoma posumnja na rak dojke.

Mamograf, kao i svako drugo zračenje, nosi sobom male doze rizika, ali se njime rak dojke može dijagnostikovati sa velikom tačnošću u ranoj fazi. Da li i kada ići na mamograf – pitajte svog lekara.

U novije vreme, i ultrazvučni pregled može relativno rano uočiti rak dojke.

Rak grlića materice

Grlić je deo materice koji se proteže u vaginalnu duplju. Uporna infekcija humanim (ljudskim) papiloma virusom (HPV) glavni je faktor rizika za rak grlića materice. Rutinskim skriningom mogu se uočiti abnormalne prekancerozne ćelije na površini grlića, tako da se mogu ukloniti pre nego što se razviju u rak.

Ohrabrujuće je da se rak grlića materice jednostavno rano uočava, sporo napreduje i u ranim fazama se hirurški, relativno efikasno, sprečavaju komplikacije.

Bris test grlića materice

Lekari koriste bris test za skrining abnormalnosti koje mogu dovesti do raka grlića materice ako se ne leči. U ordinaciji ili klinici doktor prikuplja uzorak ćelija sa grlića materice. Uzorci se zatim ispituju u laboratoriji za identifikaciju prekanceroznih i kanceroznih ćelije. Skrining test je veoma efikasan u sprečavanju raka grlića materice i pomaže da se identifikuje dovoljno rano i da se izleči.

Redovnim pregledima ginekolog u velikom broju slučajeva može na vreme da uoči „sumnjive“ promene i preduzme dalje korake za detaljnije preglede ili uzimanje male količine tkiva za biopsiju. Kada vršiti preglede, u kojim godinama i da li ste rizična grupa – pitajte svog ginekologa kako biste sprečili „kasno otkrivanje raka“.

Vakcina za rak grlića materice

Program HPV vakcinacije pruža rutinsku vakcinaciju za sve devojke od 12 do 13 godina, ali kod nas ta praksa nije zaživela, pošto je vakcina relativno skupa. Pored toga, povodom ove vakcine u svetu postoje različita mišljenja, o koristima i rizicima. Vakcina cilja četiri vrste HPV-a (humani papiloma virus). O vakcini se informišite kod svog ginekologa.

Rak kože

Najopasniji oblik raka kože je maligni melanom. To je malignitet koji utiče na ćelije koje proizvode pigment u koži. Neki ljudi mogu da imaju genetsku faktor rizika za melanom, a rizik raste sa preteranim izlaganjem suncu ili solarijumu. Rano lečenje raka kože može da bude efikasno. I melanomi koji su otkriveni u ranijim fazama mogu se tretirati uspešnije od onih koji su prodrli dublje u kožu. Kanceri skvamoznih i bazalnih ćelija kože su uobičajene kanceri kože.

Skrining za rak kože

Lekari kažu da je važno da redovno proveravate svoju kožu. Kada uočite nešto neobično na koži: fleke, nove madeže, crvenilo oko madeža i slično, potražite savet lekara. Lekar opšte prakse će vas posavetovati ili uputiti na dalja ispitivanja.

Rak prostate

Rak prostate je jedan od najčešćih kancera kod muškaraca. I ovaj karcinom se lako hirurški rešava kada je u ranoj fazi.

Skrining

Ultrazvučnim pregledom prostate može da se uoči povećanje prostate u početnom stadijumu, a uvećana prostata jedan je od rizika. Kada se posumnja na rak prostate, pregledi i analize mogu da potvrde ili opovrgnu sumnju da se bolest pojavila.

Rak creva

Rak creva je treći najčešći rak u svetu. Većina karcinoma debelog creva razvija se iz polipa debelog creva (izrasline na unutrašnjoj površini debelog creva). Rak creva, kada se razvije, može da se proširi i na druge delove tela. Jedan od načina da se pomogne u sprečavanju raka debelog creva jeste da se ukloni polip debelog creva pre nego što postane kancerogen.

Skrining za rak creva

Rak creva se može dijagnostikovati pomoću uzorka stolice. To se preporučuje osobama između 60 i 69 godina starosti na dve godine, a granica je proširena u nekim zemljama od 60 do 75 godina. Za osobe sa visokim rizikom, na primer, sa porodičnom istorijom raka creva, kolonoskopija može da pomogne u ranoj dijagnozi. Polipi se često mogu ukloniti prilikom kolonoskopije.

Važnosti skrininga

Redovanim odlaskom lekaru mogu se otkriti mnoge bolesti u začetku, što olakšava kasnije lečenje i čini ga efikasnijim.

Redovan pregled i skrining neće sprečiti bolest, ali će pomoći da se bolest identifikuje dovoljno rano i dati najbolje šanse za prevazilaženje komplikacija.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike