U trendu

REŠITE SE ŽGARAVICE: 3 namirnice koje ublažuju simptome peckanja u stomaku, savet daju LEKARI

Saznajte koje namirnice su najefikasnije protiv žgaravice i na koji način one ublažuju simptome.

Žgaravica se javlja kada sadržaj želuca uđe u jednjak zajedno sa hlorovodoničnom kiselinom. Ova kiselina povređuje mukoznu membranu jednjaka, pa se tako javlja osećaj peckanja u stomaku.

Takođe, može je izazvati GERB, kao i gastritis ili čir, a važno je da se utvrdi uzrok kako bi lekari odredili da li je potrebno lečenje. Problem je što mnogi, kada osete neprijatne simptome žgaravice, uzimaju bilo koju vrstu lekova koji mogu da se kupe bez recepta. Doktori upozoravaju da ovakvo lečenje na svoju ruku može da nanese štetu želucu i napravi još veći problem. Oni su preporučili nekoliko prirodnih namirnica koje i te kako ublažuju simptome.

Ovsena kaša

Gusta hrana poput ovsene kaše ili želea može da neutrališe efekat hlorovodonične kiseline. Ovakve namirnice obavijaju sluzokožu i smiruju osećaj peckanja.

Mlečni proizvodi

Jogurt ili kefir mogu da pomognu kod simptoma. Ublažiće osećaj peckanja u stomaku. Treba imati na umu da ove namirnice samo „leče“ posledice, ne i uzrok.

Banana

Ovo voće ima svojstvo antacida, leka koji neutrališe dejstvo hlorovodonične kiseline. Osim toga, skrob kojim je ovo voće bogato, obavija sluzokožu i tako štiti organizam.

Pored ovih prirodnih namirnica, lekari takođe imaju još jedan savet da se rešite žgaravice. Jednostavno popijte čašu obične vode! Voda ima pozitivan efekat na ublažavanje simptoma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar