U trendu

Ruke i noge su vam stalno hladne? Pripazite, to bi mogao da bude simptom zloćudne bolesti

Ako primetite da ove jeseni imate problema sa zagrevanjem ruku i stopala, to bi mogao da bude znak upozorenja na ozbiljne bolesti poput raka, upozorava doktorka Debora Li.

Naime, dr. Li tvrdi da niske temperature mogu negativno uticati na pacijente s onkološkim bolestima, pa tako često imaju povećanu osetljivost na hladnoću.

Hladna dizestezija

„Kod zdravih osoba, telesni mehanizmi kreću se između 36.5 i 37°C. Ti mehanizmi zavise od efikasnosti mitohondrija, malih organela unutar svake ćelije koje proizvode energiju. Međutim, u ćelijama raka, mehanizam proizvodnje energije putem mitohondrija je poremećen“, ističe dr. Li.

Sve to može rezultirati vrlo neprijatnim simptomom poznatim kao hladna dizestezija koji se manifestuje na rukama i stopalima.

Bez adekvatnih procesa za održavanje tela na optimalnoj temperaturi, pacijenti koji boluju od raka mogu osetiti hladnoću na prstima na rukama i stopalima, dok će drugi smatrati da je temperatura prijatna.

Posledica i hemoterapije

Ovaj neprijatan osećaj takođe može biti i posledica tretmana hemoterapije jer povećava osetljivost na hladnoću, a posebno na rukama i stopalima.

„Hemoterapija može uzrokovati umor, dehidraciju i anemiju, što uzrokuje osećaj hladnoće kod pacijenata, a posebno na rukama i stopalima“, kaže dr. Li, naglašavajući da ovaj simptom može ukazivati i na druge, manje ozbiljne zdravstvene probleme, a ne samo na rak, prenosi Net.hr.

Neki od simptoma koji bi vas mogli navesti da razmislite o pregledu su sledeći;

  • Glavobolje
  • Problemi s vidom ili sluhom
  • Umor ili ekstremni umor
  • Gubitak ili povećanje težine od  5 kg ili više, bez poznatog razloga
  • Problemi sa ishranom
  • Kvržice na nekom području tela

Ovo su samo neki od simptoma koji bi mogli indicirati na pojavu zloćudne bolesti, ali važno je konsultovati se s lekarom kako bi se isključile ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar