U trendu

Samo ga pijte: Narodni lek star 4 veka leči sve i svašta

Reč je o posebnoj vrsti vina koje se priprema od borovnica i smreke. Borovnice mogu omekšati vašu kožu, pa čak sprečiti mnoge bolesti. One jačaju imunitet. Naime, ove bobice imaju više antioksidanasa od bilo kog drugog svežeg voća ili povrća testiranog do danas. Većina njihovih moći dolazi iz pigmenta koji su odgovorni za plavu boju.

One su odlične za vid i za zdravo srce:

Snižavaju nivo šećera u krvi, a takođe tope salo oko stomaka. Pomažu kod zatvora. Čaša sirovih borovnica sadrži oko četiri grama vlakana. Topiva vlakna kojih ima u borovnicama mogu apsorbovati 11-16 puta vlastite težine u vodi i tako ubrzati rad creva. Borovnice imaju velike količine mangana, koji igra veliku ulogu u razvoju kostiju. Sa druge strane bobice smreke imaju neobičan okus i ponajviše se koriste kao začin u evropskoj i indijskoj kuhinji. Ove bobice su se u staroj grčkoj koristile kao lek, a njihove zdrastvene prednosti se poznate i danas.

Jedan od najkorisnijih sastojaka kod smreke je 4 – terpinen, koji pomaže kod smanjenja količine mokraćne kiseline, poboljšava digestvni sistem i smanjuje rizik od virusa. U kombinaciji ove bobice imaju neverovatan učinak na vaše zdravlje. Recept je u stvari baziran na bobicama borovnica i smreke utopljenim u vino i rakiju, a u stvari je riječ o vrsti vina od borovnica. Lek se primenjuje pre svega kod problema sa lošom cirkulacijom i lošom krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, te kod drugih sličnih tegoba, zaboravnošću i slabim pamćenjem.

Lek možete konzumirati i ako imate probleme sa slabim srcem. Za ovu namenu sličan napitak od borovnica spominje se i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju još iz 1696. godine. Ovde se ni izbliza ne završava lista svih koristi ovog narodnog leka. Ovo vino bi trebalo da probate kao rešenje za probleme kod svih akutnih i hroničnih oboljenja želuca i creva te protiv probavnih smetnji i upala debelog creva. Vino uspešno reguliše probavnu floru i uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i parazita. Vino pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imuniteta. Kako je dobra cirkulacija i probava ključ zdravlja, uz dobar rad srca i mozga jasno je zašto je ovo vino u narodu nazvano lekom protiv svake bolesti.

Sastojci:

– pola kilograma svežih borovnica

– pola kilograma bobica smreke

– 1l dobrog domaćeg crnog vina

– pola litra jake domaće rakije

– 3 kašike domaćeg meda

– 3 kašike šećera

Priprema:

Borovnice i smreku operite i stavite u veliku teglu. Naspite vino da prekrije bobice. Ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Nakon toga u smesu dodajte pola litre rakije, med i šećer. Sve dobro promešajte, da se med i šećer rastope. Ostavite da kompletna smesa odstoji 7 dana. Nakon toga je spremna za upotrebu.

Primena:

Lek se koristi tako što uzmete 4 kašike ove smese ujutro i uveče. Neka u svakoj dozi bude nekoliko bobica borovnica koje ćete dobro sažvakati pre gutanja. Smesa se koristi 3 dana, ujutro i uveče, nakon čega se pauzira 2 dana. Koristite dok ne potrošite celokupnu dozu koju ste napravili po ovom receptu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.