U trendu

San je važniji nego što mislimo

Zauzeti svakodnevnim brigama i poslovima, u brzom savremenom životu, često zanemarujemo važnost zdravog sna. Ako često patimo od nesanice ili ne spavamo mirno, to se može negativno odraziti na celokupno zdravlje.
Ima mnogo uzroka poremećaja sna. Najčešći uzrok koji uglavnom ne možemo da izbegnemo jeste – stres svakodnevnog života. Ponekad svesno žrtvujemo sate sna da bismo se više posvetili poslu ili nekoj drugoj aktivnosti koja nas zaokuplja. Neke bolesti, mentalne ili telesne, mogu takođe prouzrokovati nesanicu.
Kada naše stanje preraste uobičajenu nemogućnost da dobro spavamo nekoliko noći i postane pravi poremećaj sna, važno je prepoznati promenu i ozbiljno je shvatiti.
Navešćemo neke posledice poremećaja sna.
Smanjeni učinak i budnost: ako patite od ovog poremećaja, vaša svakodnevna efikasnost može biti smanjena čak za 32%.
Smanjenje kognitivnih sposobnosti i pogoršanje pamćenja: ako ste neispavani i pospani tokom dana, to može znatno uticati na vašu sposobnost zaključivanja.
Problemi u emotivnoj vezi: ako ste pod konstantim stresom zbog neispavanosti, to se može odraziti i na vašeg partnera, zbog mogućih konflikata i naglih promena raspoloženja.
Nizak kvalitet života: ako patite od poremećaja sna, može vam se desiti da niste sposobni da učestvujete u nekoj aktivnosti u kojoj biste želeli. Na primer, zbog nedostatka pažnje ne možete pratiti film, gledati svoje dete u školskoj predstavi ili uživati u televizijskoj emisiji.
Povreda na radu: nedostatak sna povećava rizik od povrede na poslu.
Saobraćajna nesreća: u mnogim saobraćajnim nezgodama i nesrećama, uzrok povreda bio je upravo nedostatak koncentracije i budnosti vozača, a do toga dovodi poremećaj sna.
Ipak, ako se dobro informišete i pronađete odgovarajući tretman, sveukupno stanje može se znatno popraviti.
Ako se ne brinete dovoljno za sopstveno zdravlje i ne tretirate medicinski ovo stanje, na dugoročnom planu možete imati sledeće probleme:

  • povišen krvni pritisak
  • srčani napad
  • srčanu manu
  • gojaznost
  • psihičke probleme

Ne zanemarujte značaj zdravog sna.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.