Smesa od 2 sastojka koristi se već 5.000 godina, pravo je blago za organizam!

Kombinacija meda i cimeta se u tradicionalnoj kineskoj i Ajurveda medicini koristi kao deo programa koji služi za isceljenje.

Oba sastojka su jedinstvene lekovite sposobnosti, i kao lek se koriste više od 5 000 godina. Cimet je jedan od najstarijih začina, medova popularnost ne prolazi, pa je ovo spoj idealnog kućnog leka koji se korist za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Esencijalna ulja cimeta i enzimi meda proizvode hidrogen peroksid i kavalifikuju ova dva sastojka sposobnostima da se bore protiv mikrorganizama. Zaustavljaju razvoj bakterija i gljivica, i štite organizam od virusa. Oba se ne koriste samo kao lek u medicini, već su i hranljivi sastojci koji ishrani daju specifičnu aromatičnu notu. Koriste se i kao alternativa prehrambenim konzervansima, jer zahvaljujući svojim efikasnim antimikrobnim svojstvima štite namirnice od kvarenja.

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i na Šri Lanci. U prošlosti je cimeta u evropskim zemljama bilo jako malo, bio je skup i ekskluzivan začin, dok je danas dostupan svuda i po malim cenama. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme. Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nežniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mlevenom stanju. Karakteristično je da pecka jezik, pa je upotrebljiv za egzotična jela i umake. Cimet ubrzava sagorevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C, riboflavina..

Potrebno je napumenuti da je u Ajurveda medicini, med poznatiji kao Yogavahi, što u prevodu označava biljku koja je nosilac isceljujućih svojstava za ćelije i tkiva u organizmu. Veruje se da med sa drugom supstancom (npr. biljkom ili začinom) čini kombinaciju u kojoj se kvalitet meda pojačava, pa dublje prodire u organizam. I med i cimet su pojedinačno prirodan lek za mnoge bolesti, a zajedno su formula koja zdravlju čini mnogo.

Upotreba:

Kombinacija meda i cimeta se koristi protiv artritisa. Nanosi se kao pasta na oboleli deo tela i polako se utrljava ili masira. Takođe, dnevno ispijanje čaja sa medom i cimetom pomaže da se ublaži bol i ukočenost u zglobovima.

U obliku tople paste koja se pravi od kašike meda, kašičice cimeta i maslinovog ulja, koristi se u borbi protiv opadanja kose. Preporučljivo je da se pasta nanosi pre kupanja i da se pre pranja drži 15 minuta radi efikasnijeg delovanja.

Pomešajte kašičicu cimeta u prahu i pola kašičice meda i rastvorite u čaši mlake vode, a zatim popijte kako bi uništili bakterije u urinarnom sistemu i sprečili infekciju. Med i cimet su odličan narodni lek protiv bolesti bubrega, kamena u žuči i mokraćnoj bešici.

Otkrili smo toplu vodu: Sedam moćnih razloga zašto svako jutro treba prvo da popijete čašu tople vode!
Pasta od cimeta i meda se bori i protiv zubobolje. Nanosi se na zub i ublažava bolne simptome. Ispirajte grlo sa medom i cimetom, pomešanim u toploj vodi, kako bi vaš dah ostao svež tokom celog dana.

Zeleni čaj sa medom i cimetom je dobar u borbi protiv holesterola.

Čaša mlake vode sa medom i sa malo cimeta jača imuni sistem i olakšava sinusima tokom prehlade.

Kašika meda posuta cimetom se uzima pre jela kako bi ublažila kiselost i sprečila loše varenje.

Smesa meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bolove od ujeda insekata u roku od par minuta.

Kako biste smanjili težinu, pijte mešavinu kašićice meda i pola kašičice cimeta u kuvanom vinu. Konzumirajte je svako jutro na prazan stomak, pola sata pre doručka.

Pasta od meda i praha cimeta se koristi i u konzmetici jer čisti lice i leči akne.

Redovno konzumiranje čaja sa medom i sa malo cimeta će ojačati imuni sistem, zaštitiće telo od virusnih i bakterijskih napada, produžiće vitalnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.