U trendu

Snižava holesterol i čuva srce: Napitak gotov za 5 sekundi prava je bomba za zdravlje

Visok holesterol doktori nazivaju i tihim ubicom, jer se često simptomi otkriju tek kada je uzrokovao neku ozbiljnu bolest, posebno one povezane sa srcem i krvim sudovima. Povišen holesterol stvara naslage na zidovima krvnih sudova i sprečava dotok krvi u vitalne organe, usled čega se javljaju teška stanja poput srčanog ili moždanog udara.

Osim lekova za ovaj problem, a koje može da vam prepiše samo doktor, postoje i neki narodni preparati koji mogu da pomognu regulaciju holesterola. Jedan od njih je surutka, otkrila je nedavna studija.

Konzumiranje proteina surutke može da pomogne da se snizi nivo lošeg holesterola i poveća dobar, i na taj način se zaštiti srce. Inače surutka, se najčešće koristi za povećanje mišićne mase, a prodaje se u obliku praha koji se pomeša sa vodom. Isti ovakav napitak će pomoći i da snizite holesterol u krvi, kažu lekari.

Dovoljno je samo tri grama ovog praha dnevno, razmućenog u vodi.

Osim toga, savetuju i promenu ishrane, da se više jede hrana bogata rastvorljivim dijetalnim vlaknima.  Studija navodi i da treba povećati količinu voća i povrća, uvesti ovsenu kašu, kao i zameniti „običnu“ testeninu integralnim žitaricama.

Ne zaboravite i fizičku aktivnost – pre svega aerobne vežbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar