U trendu

Snižava krvni pritisak, čuva srce: Pijte samo čašu ovog moćnog napitka dnevno

Naučna studija je pokazala da sok od ovog povrća ima blagotvorno dejstvo na organizam.

Srčani udar je ozbiljno medicinsko stanje koje se dešava kda se iznenada blokira dovod krvi u srce. Ako se ne odreaguje odmah, ovo opasno stanje može imati fatalne posledice. Po pravilu, do srčanog udara dolazi usled povišenog nivoa holesterola u telu. Masnoće začepe arterije, i tako najvažnije organu uskraćuju ishranu.
Visok krvni pritisak takođe može da doprinese porastu holesterola. Zato je veoma važno držati ga pod kontrolom kako bi se sprečio rizik od srčanog udara. Nedavna studija ukazala je na namirnicu koja može da ublaži hipertenziju, a samim tim i smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sok od paradajza

Naučnici su otkrili zdravstvene prednosti neslanog soka od paradajza. Sproveli su istraživanje u kojem su 184 muškarca i 297 žena iz Japana godinu dana pili ovaj sok, u različitim količinama. Kao rezultat, 94 ispitanika sa nelečenom prehipertenzijom ili hipertenzijom značajno su smanjili krvni pritisak i LDL holesterol (štetni tip koji se akumulira na unutrašnjosti zidova arterija).

U proseku se sistolni krvni pritisak smanjio sa 141,2 na 137,0 mm Hg. Pokazatelji dijastolnog krvnog pritiska smanjili su se u proseku sa 83,8 na 80,9 mm Hg..

Istraživači su primetili da je ovaj pozitivan efekat nakon konzumacije soka primećen i kod muškaraca i kod žena različitih starosnih grupa.

„Koliko nam je poznato, ova studija je prva koja je ispitala efekat konzumacije paradajza ili proizvoda od paradajza na markere rizika od kardiovaskularnih bolesti tokom cele godine i tokom širokog raspona starosti“, napisali su naučnici u svom radu objavljenom u časopis „Food Science & Nutrition“.

Nedavna studija istraživača sa Univerziteta Riding i drugih naučnih institucija u Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu otkrila je nov pozitivan efekat ovog soka. Analizirani su podaci o zdravstvenom stanju više od 2 miliona ljudi. Kao rezultat, ispostavilo se da jedna čaša soka od paradajza svakog dana može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.