U trendu

Spas za grlo: Lek protiv kašlja po receptu naših baka

Mnogo je dobrih razloga zašto su naše bake koristile sok od luka protiv kašlja: ubija klice, deluje antimikrobno i takođe smiruje bronhije. Sok od luka ima i protivupalna svojstva i uopšteno pomaže u ublažavanju suvog kašlja. Eterična ulja, koja se nalaze u luku, razgrađuju sekret na sluzokoži i zato pomažu pri iskašljavanju.

A ako to nije dovoljno, luk sadrži zdrave flavonoide, vitamin C, elemente u tragovima i minerale.

Potrebno je

• 2 glavice luka

• šećer

Priprema

1. Oljuštite luk i naseckajte na komadiće.

2. U teglu stavite sloj komadića luka pa prekrijte slojem šećera. Nastavite naizmenično da ređate dok se čaša ne napuni.

3. Stavite teglu na hladno mesto na nekoliko sati ili celu noć.

4. Nakon nekog vremena će se slegnuti tečnost koja je vrlo zdrava i može se koristiti kao sirup protiv kašlja. Tečnost možete procediti kroz cediljku za čaj ili filter za kafu.

5. Zatim uzimajte po kašiku ovog domaćeg soka odnosno sirupa protiv kašlja nekoliko puta dnevno.

Važno: ne ostavljajte sok na toplom mestu jer će u protivnom početi da se fermentiše. Najbolje ga je nakon ceđenja čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i upotrebiti u narednih nekoliko dana.

Savet: možete koristiti i beli i crveni luk. Crveni luk brže izlučuje sok i blažeg je ukusa. Što se tiče šećera, najbolji je smeđi šećer – zdraviji je od belog. Alternativno, možete koristiti 3 kašike meda. Med ima dodatni protivupalni i antibakterijski efekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar