U trendu

Šta je uzrok metaboličkog sindroma?

Metabolički sindrom (MS) je veoma čest metabolički poremećaj i predstavlja uvodno stanje u pojavu šećerne bolesti ili bolest krvnih sudova, dve najčešće bolesti savremene civilizacije. Oko 20-30% populacije u industrijski razvijenim zemljema ima metabolički sindrom.

Šta uzrokuje metabolički sindrom?

Kao što je danas poznato za mnoge bolesti, osnovnu ulogu u razvoju MS imaju nasledni činioci i faktori okoline, a njihovo uzajamno dejstvo podstiče poremećaj. Nasledni činioci utiču na svaku individualnu komponentu MS-a, ali i na sindrom u celini. Porodična anamneza da postoje osobe sa dijabetesom tipa 2, povećanim krvnim pritiskom, ili bolestima srca – značajno povećava šansu za razvoj MS.

Način i stil života (smanjena fizička aktivnost, tzv. sedanteran način življenja) i poregresivno povećanje telesne težine – predstavljaju značajne faktore rizika za nastanak MS. MS je prisutan kod oko 5% osoba sa normalnom telesnom težinom, 22% osoba koje imaju prekomernu telesnu težinu ima MS, a 60% gojaznih ima MS.

Svaka druga odrasla osoba koja povećava telesnu težinu za 10 i više kilograma godišnje razvije MS. Iako je gojaznost sama za sebe najvažniji faktor rizika za pojavu MS, treba imati u vidu da su i drugi činioci veoma značajni za razvoj ovog poremećaja: postmenopauzni period kod žena, cigarete, ishrana sa većom količinom ugljenih hidrata (hleb, testa, slatkiši), smanjena fizička aktivnost bez povećanja telesne težine, svakodnevno konsumiranje alkohola.

MS povećava rizik za razvoj dijabetes melitusa tip 2 (najčešći oblik šećerne bolesti) za 9-30 puta u odnosu na zdravu populaciju, što je veoma veliki rizik.

Kada je u pitanju rizik za nastanak srčanih bolesti, rezultati raspoloživih studija su različiti, ali se najčešće spominje podatak da je rizik povećan 2-4 puta u odnosu na zdravu populaciju. Potrebno je svakako imati u vidu da je MS udružen sa nagomilavanjem masti u jetri, što povećava sklonost ka nastanku ciroze jetre. Oštećenje bubrega manifestuje se povećanjem belančevina u mokraći (tzv. mikroalbuminurija).

Drugi problemi koji prate MS jesu: poremećaj disanja u snu (kratkotrajan prekid disanja ili „hrkanje“), sindrom policističnih jajnika, kao i povećan rizik za demenciju u starosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.