U trendu

Šta se dešava telu kada uzmete prstohvat šećera i soli? Ovo je pravi narodni lek za sve češći problem

Iako se šećer i so ne preporučuje u velikim količinima, to ne znači da ove namirnice imaju negativne efekte. Baš naprotiv, malo šećera i soli pred spavanje može znatno poboljšati opšte stanje.

Kombinacija šećera i soli važna je za organizam.

Ako se mučite sa nesanicom, nastavite da čitate. Kombinacija šećera i soli može vam omogućiti miran san. Sigurno se pitate kako to?

Šećer i so deluju kao „baterija za ćelije“ – glukoza omogućava direktan dotok goriva u mitohondrije, a ravnoteža natrijuma u međućelijskoj tečnosti omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije.

Zašto su šećer i so bitni elementi?

Šećer signalizira telu da zaustavi prouzvodnju hormona stresa koji inače može uzorokovati nesanicu. So je takođe važna za održavanje homeostatskog stanja u kom se adrenalin drži pod kontrolom.

Ako se budite noću, pogotovo između 2 i 4 ujutru, kombinacija šećera i soli za vas može biti važna.

Šta uraditi?

Odnos soli i šećera treba da bude 1:5. Trebalo bi da koristite nerafinisanu morsku (ili himalaisku) so i kvalitetni smeđi šećer. Pomešajte pet kašika šećera i jednu kašiku soli i sklonite u neku teglicu. Noću kada se probudite, pomešajte ovu mešavinu i pod jezik stavite samo prstohvat da se otopi. To je kao neki „magični, narodni lek za spavanje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.