U trendu

Šta se događa s vašim telom ako pijete čaj svaki dan

Čaj je jedno od omiljenijih pića na planeti. Neki ga piju uz doručak, neki za opuštanje pre spavanja, a neki poslepodne dele šoljice s najdražima uz omiljene zalogaje.

S obzirom na to da ljudi širom sveta konzumiraju ovaj napitak – neki već hiljadama godina – postavlja se pitanje kakve zdravstvene dobrobiti čaj može ponuditi i postoje li negativne nuspojave njegovog ispijanja.

EatThis odlučio je stoga da proveri šta svakodnevno ispijanje čaja može učiniti vašem zdravlju. Većina ovih dobrobiti ili nuspojava povezana je s određenim vrstama čaja, ali postoji nekoliko onih koje se mogu reći za čaj u uopštenijem smislu.

Na primer, zeleni čaj je poznat kao jedna od najzdravijih vrsta čaja zbog svojih specifičnih antioksidansa, tako da može ponuditi određene prednosti koje drugi biljni čajevi možda nemaju. Slično tome, biljni čajevi mogu biti jedinstveni u zavisnosti od cveta iz kojeg potiču, tako da će se svaka vrsta razlikovati po onome što pruža.

Pomoć za zdravlje srca

Određeni čajevi, kao što su crni čaj, zeleni čaj i čaj od hibiskusa, povezani su s poboljšanjima zdravlja srca. Na primer, crni čaj sadrži korisna jedinjenja poput teaflavina i tearubigina, koji mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Ovi čajevi mogu takođe pomoći u regulaciji krvnog pritiska.

Poboljšanje kognitivne funkcije

Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja može poboljšati budnost i kognitivnu funkciju. Osim zelenog čaja, čajevi s kofeinom takođe mogu pružiti blagi podsticaj energiji i pomoći u održavanju budnosti.

Pomoć za probavu

Biljni čajevi poput kamilice, pitome nane i đumbira mogu podržavati zdravlje probavnog sistema. Oni pomažu u ublažavanju simptoma nadutosti, probavnih smetnji i mučnine. Takođe, tanini u crnom čaju mogu da podstiče rast korisnih crevnih bakterija, podržavajući tako zdravlje creva.

Dodatna doza kofeina

Crni, zeleni i oolong čaj sadrže kofein, što može pružiti dodatnu dozu energije. Važno je napomenuti da, iako čaj sadrži manje kofeina od kafe, preterana konzumacija može uzrokovati nuspojave kao što su nervoza, ubrzan rad srca i poteškoće sa spavanjem.

Opuštanje i bolji san

Čaj od kamilice, zahvaljujući prisutnosti apigenina, može smanjiti teskobu i potaknuti opuštanje. Pijenje ovog čaja pre spavanja može poboljšati kvalitet i trajanje sna.

Fitonutrijenti i antioksidansi

Čajevi su bogati fitohemikalijama i fitonutrijentima, koji su antioksidansi. Antioksidansi pomažu da se neutrališu slobodni radikali i smanji oksidativni stres u telu. Na primer, zeleni čaj sadrži katehine, specifične antioksidanse koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Regulacija metabolizma

Zeleni čaj posebno je poznat po svom pozitivnom uticaju na regulaciju metabolizma. To može pomoći u kontroli težine i regulaciji nivoa glukoze, što je korisno za osobe s dijabetesom ili problemima s težinom.

Smanjenje upale

Čajevi, posebno zeleni i crni čaj, imaju protivupalna svojstva. Redovno ispijanje čaja može smanjiti upalu u telu i doprineti boljem zdravlju.

Diuretički efekti

Određeni čajevi poput čaja od maslačka, zelenog čaja, čaja od ječma i čaja od hibiskusa imaju diuretička svojstva. To znači da potiču telo da izlučuje višak soli i vode, što može biti korisno za osobe s bubrežnim problemima, prenosi N1.

Pomoć u kontroli težine

Dnevna konzumacija zelenog čaja može pomoći u smanjenju težine i masnog tkiva oko stomaka. To je delimično posledica povećanog nivoa energije i regulacije metabolizma uzrokovane konzumacijom zelenog čaja.

Ovo su samo neki od efekata  koje čaj može imati na vaše zdravlje. Ali, važno je napomenuti da individualni odgovor na čaj može varirati. Ako uživate u čaju, važno je znati koje vrste čajeva imaju najviše koristi za vaše specifične potrebe i konzumirati ih umereno kako biste izbegli negativne nuspojave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar