U trendu

Stručnjaci savetuju da ovu namirnicu što više uključite u ishranu: Najbolja je protiv demencije

Uz ovu namirnicu možete odgoditi starenje mozga

Demencija i senilnost su bolesti koje se većinom javljaju kod starijih ljudi.

Od bolesti koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim veštinama, pati oko 50 miliona ljudi, a približno 10 miliona novih slučajeva se dijagnostikuje svake godine, kažu podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promena koju možemo da uradimo jeste da u ishranu unesimo omega-3 masne kiseline.

Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari, a omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje ovog organa.

Prema mišljenju stručnjaka, masna riba je najbolja hrana za usporavanje gubitka pamćenja. Losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Upravo zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključimo u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opšte funkcioniranje mozga.

Treba imati u vidu da dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.