U trendu

Sve tajne crvenog kupusa: Ne biste verovali za koje sve bolesti je dobro koristiti jednu od najjeftinijih namirnica na svetu

Kupus je vekovima poznat kao narodni lek za otečene zglobove, uganuća i uganuća.

Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, hemoroida, reumatizma, glavobolje, bubrežne kolike i herpesa.

Listovi kupusa su takođe poznati po tome da ublažavaju mastitis, infekciju dojke koja pogađa sve veći broj novopečenih majki.

Efikasnost kupusa u lečenju bolnih zglobova može se pripisati obilju vitamina i fitonutrijenata, kao i glutamina i antocijanina, koji imaju jaka antiinflamatorna svojstva.

Kupus sadrži i moćnu supstancu sulforafan, koja štiti hrskavicu, i kaempferol, koji takođe ima antiinflamatorna svojstva.

Osim što je bogat vitaminom C, kupus sadrži i vitamine B, A i E i folnu kiselinu, te minerale kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i kalijum.

Ako i sami patite od bolova u kolenima, stavljajte obloge od kupusa za koje je dokazano da donose olakšanje.

Mnogi ljudi danas pate od osteoartritisa ili artroze kolena. To je zapaljensko oboljenje uzrokovano istrošenim i deformisanim zglobovima kolena. Bolest se manifestuje otokom kolena, otežanom pokretljivošću zgloba i bolom, nekad jačim, nekad slabijim.

Dokazana efikasnost

Obloge od kupusa deluju tako što smanjuju otok i upalu, smanjujući tako bol, a osoba se lakše i bolje kreće.

Nemačka studija sprovedena na Univerzitetu Duisburg-Esen dokazala je efikasnost obloga od kupusa.

U studiju su uključeni pacijenti koji boluju od osteoartritisa kolena (faza 2 i 3).

Nakon četiri sedmice primjene obloga od kupusa, osetili su znatno olakšanje i njihove su se tegobe smanjile, prenosi Novi.ba.

Crveni ili zeleni kupus – koji odabrati?

Za obloge je bolje koristiti crveni kupus, jer zahvaljujući antocijaninu ima više lekovitih svojstava od zelenog kupusa.

Takođe, pazite da ne koristite stare listove, već listove svežeg kupusa, domaćeg, uzgojenog bez pesticida.

Priprema obloge

Uzmite nekoliko listova svežeg kupusa, operite ih i uklonite tvrdi srednji deo. Oklagijom malo prevucite po listovima da puste malo soka.

Stavite listove na bolno koleno, pričvrstite i zavežite krpom. Ostavite da deluje sat ili dva. Oblog možete nanositi dva puta dnevno, na primer ujutru i uveče, a možete ga ostaviti i preko noći.

Posle nekoliko dana primene ovog obloga, vaše stanje bi trebalo da se poboljša, ali i pored toga nemojte prestati, jer je upala samo malo popustila. Nastavite da primenjujete ovaj omotač od kupusa najmanje deset dana za trajnije rezultate.

Napomena: potrebno je da se odmarate dok je obloga na kolenu, pa je noć idealno vreme za nanošenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar