U trendu

Svi misle da je poslastica, a ovaj začin najefikasnije obara šećer u krvi tvrde nutricionisti

Nivo šećera u krvi  može izazvati niz zdravstvenih komplikacija a jedan začin dokazano smanjuje njegov nivo u krvi.

Blago gorkastog, zemljanog je ukusa i dodaje se mnogim jelima, poslasticama ali i kuvanom vinu.

Nutricionista Rob Hobson tvrdi da cimet, osim što jelima daje poseban šmek, snižava i nivo šećera u krvi.

„Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da telo oslobađa insulin da usmeri glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od sastava vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima će izazvati značajniji skok nivoa šećera u krvi“, rekao je nutricionista i istakao da se cimet pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv tako nastalog skoka šećera.

„Istraživanja sugerišu da cimet može da ublaži skokove nivoa šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga smanjićete insulinsku rezistenciju i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne ćelije i smanjiti proizvodnju glukoze u jetri“, kazao je.

Kako je istakao nutricionista, najbolje je cimet uzimati na prazan stomak.

„Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju insulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na insulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosečne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola“, tvrdi Hobson.

Svakodnevno uzimanje cimeta značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do 18 nedelja, prenosi penzisani.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar