U trendu

Tetoviranje i infekcije

Mastila i komleti pribora za tetoviranje mogu biti zagađeni i izazvati kožne infekcije, upozoravaju zvaničnici Američke agencije za hranu i lekove.

Agencija je izdala upozorenje nakon ispitivanja uzoraka na tržištu i potvrdila bakterijske izvore zaraze u pojedinim neotvorenim kompletima predviđenim za kućnu tetovažu, ali i za upotrebu u ordinacijama za tetovažu.

„FDA je potvrdila jedan slučaj infekcije kože potrošača koji je koristio tatu proizvode jedne kompanije, a ponato nam je da je bilo i drugih izveštaja o proizvodima za tetoviranje sa sličnim pakovanjima“, upozorila je dr Linda Kac, direktor FDA kancelarije za kozmetiku i boje, u saopštenju agencije.

Zvaničnici upozoravaju da je važan kvalitet i ispravnost mastila i pribora za tetovažu na tržištu kako bi se izbegle moguće posledice po kožu i zdravlje. Na svetskom tržištu se nalazi velika količina raznih mastila i pribora za tetovažu raznih proizvođača i distributera.

Potrošači bi trebalo da izbegavaju „tatu“ mastila nepoznatih proizvođača i kupovinu „na crno“ ili u „sumnjivom“ pakovanju, a pogotovu sa isteklim rokom upotrebe.

Stručnjaci podsećaju potrošače da vode računa pri kupovini mastila za tetovažu ili prilikom tetoviranja kod profesionalnih „umetnika“, o tome da li su proizvodi originalni i da li sadrže uputstva za korišćenje i odgovarajuća upozorenja.

Napominjemo da svako tetoviranje predstavlja rizik od infekcije, ali je rizik posebno visok za one koji već imaju bolesti srca, krvnih sudova, dijabetes ili oslabljen imuni sistem.

Podsećamo da se tetoviranje ne preporučuje maloletnim osobama. Tetoviranje prepustite zvaničnim ordinacijama i profesionalno osposobljenim licima, a pri tetovaži je potrebna izuzetna čistoća i sterilnost: ruku, rukavica, mastila, prostora i pribora.

Znaci infekcije na mestu tetovaže mogu biti: jak bol, crvenilo, otok, vlažne rane ili mrlje na koži. Osobe koje uoče ovakve simptome posle tetoviranja trebalo bi da potraže medicinsku pomoć.

Ako se ne leči na vreme ili se neadekvatno leči, lokalna infekcija može dovesti do ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih infekcija usled sepse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.