U trendu

Treba li ujutro popiti vodu čim se probudimo? Evo šta savetuju stručnjaci

Znamo da je ispijanje vode od izuzetne važnosti, ali evo zanimljivog pitanja: da li je bitno i vreme hidracije ? Naime, možda ste nekad i sami čuli savet da je čaša vode i to na prazan želudac najbolji način za početak dana, ali treba li to stvarno da bude prvo što uradimo ujutro? Odgovor čini se nije tako jednostavan, piše Real Simple.

Voda je esencijalna hranjiva materija, što znači da je telo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe već je, kako bismo bili zdravi, moramo uzeti iz spoljnih izvora.

Telu je ona potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju telesne temperature, prenos i izlučivanje hranjivih materija, ali organizam stalno i gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje. Neki faktori, poput fizičke vežbe, vrućeg vremena ili određenih lekova mogu taj gubitak i ubrzati, a bez obzira na individualne potrebe za vodom, jedno je sigurno: trebalo bi je piti svaki dan.

Budući da dok spavamo nije moguće zadržavati svu vodu, a telo je i dalje celu noć gubi, ispijanje vode kad se ujutro probudimo ima smisla.

Rehidrira vas nakon noći bez vode

Budući da ne možete piti vodu dok dremate, vaše je telo ujutro prirodno dehidrirano. Ispijanje vode kad se probudite nadoknađuje tečnost koju ste izgubili tokom noći, to posebno važi ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć pre pili alkohol.

Povećava nivo energije

Mnogi smatraju da im ispijanjem hladne vode ujutro pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija nas može činiti umornima i izazvati vrtoglavice, prema National Library of Medicine, pa čašom vode odmah ujutro možemo to da sprečimo i obezbedimo da tkiva i organi što pre dobiju potrebnu tečnost.

Pospešuje mentalne performanse

Slično tome, voda može povećati i mentalnu oštrinu i produktivnost tokom dana. Dehidracija je naime takođe povezana s  glavoboljama—tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti. Čak je i blaga dehidracija povezana s kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije.

Podstiče metabolizam

Bez obzira na doba dana, ispijanje vode može pokrenuti vaš metabolizam. Konkretno, hladna voda pokreće vaše telo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom. To znači da vaše telo zagreva vodu uključivanjem metabolizma, za čak 30 posto, na oko sat vremena.

Pospešuje probavu

Ispijanje vode ključno je za zdravu probavu. Na primer, hidracija je korisna za ublažavanje zatvora, uobičajene nuspojave dehidracije. Topla voda ima potencijal razgraditi hranu koju ste pojeli bržom brzinom od hladne vode. Stoga, ako ste skloni zatvoru, ispijanje vode kad se probudite može da pokrene proces rehidratacije i pokrene stvari što je pre moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar