U trendu

U ovom mestu skoro svi imaju rak — a uzrok…

Nemačko selo ima dvostruko veću stopu oboljevanja od raka od državnog proseka…

Iako je dom samo 1.500 ljudi, selo Vevelsflet postalo je svetski poznato, ali ne po dobrome. Naime, u tom nemačkom mestu čak svaki deseti stanovnik boluje od nekog oblika raka — pa tako gotovo u svakom domaćinstvu živi neko ko ima tu zlokobnu dijagnozu.

Iako je karcinom definitivno bolest u porastu i epidemija modernog doba, tačan razlog za tako velik broj obolelih niko ne zna, piše „IB tajms“.

Prokleti rakom

Prema statističkim podacima, svatko iz Vevelsfleta ima čak dvostruko veće šanse za tu dijagnozu nego ljudi iz ostatka Nemačke.

„Osećamo se kao da je na nas neko bacio kletvu, a sve nas češće i drugi nazivaju ’mestom prokletih‘“, rekao je gradonačelnik Ingo Karstens.

On sam, na sreću, još nije dobio tu strašnu bolest, ali je zbog karcinoma dvostruki udovac, jer su mu obe supruge umrle od raka.

Neki meštani smatraju da su za sve krive tri nuklearne centrale koje se nalaze u blizini.

Međutim, univerzitet u Libeku je napravilo istraživanje vezano uz nuklearke, ali je istražio i ostale mogućnosti kao što su upotreba toksičnih sprejeva koji se koriste u obližnjem brodogradilištu, azbest i pesticidi — ali ništa od toga se nije pokazalo kao mogući uzročnik.

Uprkos rezultatima naučnika i doktora, zabrinuti meštani traže pokretanje službene istrage i veruju da iza svega leži nebriga vlasti. U Vevelsflety je najveća smrtnost od raka dojke, pluća, debelog creva i želuca.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Al Nasrah

    Ma nemoguće je da su nuklearke i azbest, mora da je neka čudna kletva u pitanju.Niste ni nas pitali hoćemo li osiromašeni uranijum, samo ste ga prosuli i pobegli kao ženski polni organi,da me izvine prisutne dame…

Napišite komentar