U trendu

Upala uha i antibiotici

Kao što već svi znamo, uši su naša vrata u svet zvukova i naši glavni receptori zvuka. Uši služe za upijanje zvukova, koji su od presudnog značaja za uspešnu komunikaciju među ljudima. Brojna istraživanja pokazala su da su uši, verovatno, jedan od najosetljivijih ljudskih organa, izuzetno podložan brojnim infekcijama, posebno kada je reč o periodu ranog detinjstva.
Same upale i infekcije koje zahvataju uši potiču pre svega od bakterija, koje na ovaj ili onaj način uvek uspeju da pronađu svoj put do ušnog kanala. Međutim, one se ne zaustavljaju ovde, jer jako često mogu dospeti i u druge delove uha putem nosa, odnosno nosnog kanala. Intenzivan bol u uhu, povećano curenje nosa i delimična blokada uha usled nagomilavanja gnoja, predstavljaju neke od najčešćih manifestacija koje su u direktnoj vezi sa infekcijama uha.
Kao jedan od najboljih i najefikasnijih načina za lečenje upala i infekcija uha – smatra se terapija antibioticima.
Lekovima do ozdravljenja
U najvećem broju slučajeva, upale ili infekcije koje zahvate uho prođu same od sebe nakon približno nedelju dana. Ipak, ukoliko osoba koja pati od gorepomenutih stanja ne oseti nikakvo poboljšanje ni nakon što ovaj vremenski period prođe, sledeći korak koji se mora preduzeti jeste poseta lekaru koji će odrediti adekvatnu terapiju antibioticima kako bi se infekcija dovela pod kontrolu i na kraju izlečila.
Neke vrste antibiotika koje se smatraju vrlo efikasnim:
Amoksicilin (Amoxicillin) – kada je reč o uništavanju bakterija još u početnim fazama, ovaj antibiotik, koji inače potiče iz grupe penicilina, smatra se najboljim i najefikasnijim rešenjem. Sve što je neophodno jeste da pacijent uzima gorepomenuti lek na 6 do 8 sati, što će zaustaviti i eliminisati infekciju za svega nekoliko dana.
Cefaklor (Cefaclor) – je anitbiotik koji za razliku do već pomenutog, ne pripada grupi penicilina već je iz grupe cefalosporina (Cephalosporin). Ono što je jako bitno jeste da su antibiotici koji pripadaju ovoj grupi jako efikasni i od pomoći kada je reč o lečenju velikog broja infekcija prouzrokovanih bakterijama – uključujući i one koje napadaju uho i grlo. Ovaj antibitoik ima sposobnost da simptome infekcije dovede pod kontrolu za svega dva do tri dana, od dana kada je osoba u pitanju krenula sa uzimanjem.
Ogmentin (Augmentin) – je takođe na listi antibitika kojima se leči infekcija uha, ali se upotrebljava isključivo kada je reč o ozbiljnijim slučajevima, poput akutne infekcije uha. Osnovni razlog je taj što, kada je reč o ovakvom vidu infekcije, amoksicilin ne može mnogo toga da uradi jer infekcija na njega ne reaguje. Ukoliko se osoba koja i pored uzimanja amoksicilina tri do četiri dana nakon pojave infekcije, i dalje žali, to je siguran znak da je neophodno preći na terapiju koja uključuje jače antibiotike. U tom slučaju doktor pribegava terapiji ogmentinom, koji u stvari predstavlja svojevrsnu kombinaciju amoksicilina i klavulonske kiseline (Clavulanic-acid). Ovaj antibitoik je takođe izuzetno efikasan u zaustavljanju ponovnih epizoda i vraćanja infekcije uha.
Napomena
Ovo su stručni (generički) nazivi antibiotika, a oni se mogu naći na tržištu (apotekama) pod raznim nazivima (proizvođačkim), u zavisnosti od farmaceutske kuće koja ih proizvodi.
Upozorenje
Antibiotike ne treba uzimati samoinicijativno već lekar treba da odredi vrstu i dozu antibiotika. Takođe je važno ne otpočinjati odmah sa velikim dozama najjačih antibiotika jer se bakterije brzo navikavaju na antibiotike, tako da se već kod narednih infekcija može desiti da lek neće delovati protiv upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)