U trendu

Većina pušača ne razmišlja o prestanku pušenja!

Odvikavanje od pušenja veoma je teško – relativno mali broj pušača prestaje sa pušenjem. I pored raznih pokušaja zdravstvenih organizacija i akcija mnogih država, zabrana pušenja i upozorenja, prema najnovijoj studiji, to ipak slabo dopire do pušača i njihovog razmišljanja o prestanku pušenja.

Studija je rađena u 21 zemlji, bez Amerike uz kompletnu analizu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. U studiju je bilo uključeno 57.000. pušača u periodu između 2009. i 2013. godine.

Prema studiji, rasprostranjenost pušača među zemljama bila je od 4% u Nigeriji do 39% u Rusiji.

Studija je podelila pušače u tri grupe:

  • one koji ne razmišljaju o prestanku pušenja – ovi pušači ne osećaju potrebu za promenom navike
  • oni koji razmišljaju o prestanku pušenja – oni znaju da treba da prestanu sa pušenjem, ali nisu spremni da to urade odmah
  • oni koji se pripremaju da prestanu sa pušenjem

Studija je otkrila da se čak tri četvrtine pušača (oko 75%) nalazi u grupi onih koji ne razmišljaju o prestanku pušenja.

Procenat pušača koji razmišljaju o prestanku pušenja kreće se od oko 7% u Indoneziji do 31% u Kataru.

U grupi onih koji se „pripremaju za prestanak s pušenjem“, generalno je u svim zemljama najmanji procenat – oko 7%.

Zaključci

Autori studije naglašavaju da je sistem klasifikacije pušača u grupe i način za identifikovanje spremnosti i volje kod pušača napravljen da bi pomogao zemljama da naprave bolju i efikasniju strategiju za pomoć ljudima u odvikavanju od pušenja.

Zaključak je da strategije mogu i moraju obuhvatiti aktivnosti u javnom obrazovanju i medijske kampanje za motivisanje i podršku pušačima da ostave cigarete.

Može se zaključiti da je, pored kampanja, jednostavnije a sigurno jeftinije pobrinuti se za to mladi ne počnu sa pušenjem, jer je odvikavanje mnogo teže.

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja…

Ostavite pušenje sa nama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar