U trendu

Verovali ili ne, može da spreči pojavu tumora: Napravite sami alkalnu vodu sa samo 3 sastojka

Alkalna voda je voda koja ima visoku pH vrednost, višu od obične vode za piće. pH nivo je broj koji meri koliko je kisela ili alkalna supstanca na skali od 0-14. Kiselom sredinom smatra se ono što ima pH vrednost ispod , dok je pH iznad 7 alkalna sredina.

Normalna pijaća voda ima neutralan pH od 7, dok se vrednost alkalne vode kreće između 8 i 9.

Zbog toga je veoma važno voditi računa o balansu. Nažalost, današnje vreme sa sobom donosi i lošu hranu, prerađene namirnice, među kojima su najopasniji so, šećer, belo brašno, kofein, alkohol. Ove namirnice stvaraju kiselu sredinu u našem telu i nepovoljno utiču na zdravlje i smanjuju otpornost našeg imunog sistema.

Osim što bi trebalo da povedete računa o namirnicama koje konzumirate, valjalo bi da pijete i alkalnu vodu, za koju se smatra da može pomoći da usporite proces starenja, reguliše nivo pH našeg tela, a sprečava i neke hronične bolesti.

Ipak, obična voda je najbolja opcija za većinu ljudi, jer ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji potvrđuju tvrdnje zagovornika alkalne vode.

Međutim, postoji nekoliko studija koje ukazuju na to da alkalna voda može biti korisna, piše Blic. Tako je utvrđeno da utiče na pepsin, glavni krivac za izazivanje gorušice, kao i da koristi ljudima koji pate od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i holesterola.

Prirodno alkalna voda sadrži prirodne minerale, pa se generalno smatra sigurnom, dok se za veštačku pretpostavlja da sadrži manje minerala, pa bi trebalo biti oprezan prilikom njene konzumacije.

Svakako je dobro znati da alkalnu vodu možete napraviti i u kućnoj varijanti, a potrebna su vam samo tri sastojka.

Recept za alkalnu vodu:

– 2 l destilovane vode

– 1 limun (po mogućstvu organski)

– 1 kašičica himalajske soli

U staklenu teglu ili bokal sipajte vodu. Dodajte limun koji ste prethodno iseckali, ne iscedili. Ukoliko ne koristite organski limun, odstranite koru.

Potom dodajte so, zatvorite teglu i ostavite je da odstoji oko 12 sati na sobnoj temperaturi.

Svakog dana možete da popijete tri čaše ove alkalne vode, a dozu postepeno povećavajte na 8-12 čaša dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar