U trendu

Vožnja pod dejstvom droge

Najnovija istraživanja iz Amerike pokazuju da sve veći broj Amerikanaca za volan seda pod uticajem droge, dok je alkoholisano stanje među vozačima u opadanju.

Istraživanje pokazuje da je 38% poginulih u saobraćajnim nesrećama bilo pod uticajem neke droge. Broj poginulih koji su imali alkohol u krvi prepolovio se od 1980. godine i sada iznosi 42%. Testovima je utvrđeno da je trećina vozača koristila neki oblik marihuane, dok je prisustvo amfetamina bilo utvrđeno u skoro 10% smrtnih slučajeva.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe dozvoljeno je u 23 američke države, a za ličnu upotrebu u još četiri države, uključujući i Vašington. Poređenja radi, narkomanija se u Americi od 1999. godine do danas učetvorostručila.

Kao potvrda o rastu upotrebe droga navodi se i izveštaj uprave za saobraćaj i bezbednost Amerike: 22% vozača zaustavljenih zbog provere ili prekršaja bilo je pozitivno na neku vrstu ilegalne droge ili ilegalnih lekova.

Izveštaj navodi da droga i lekovi, bilo legalni ili nelegalni, mogu znatno umanjiti sposobnost osobe da bezbedno upravlja vozilom. Ovaj izveštaj namenjen je saveznoj vladi kako bi donela uredbe i zakone o bezbednosti u saobraćaju slične uredbama o vezivanju pojaseva i vožnji u pijanom stanju.

Iznete su i preporuke upućene federalnim i državnim organima:

  • edukacija vozača o rizicima vožnje pod dejstvom droge
  • definisanje zakona o proceni bezbednosti saobraćaja povezanih sa upotrebom droge
  • obuka za policiju, tužioce i sudije u slučajevima drogiranih vozača
  • nastavak istraživanja o uticaju lekova na sposobnost upravljanja vozilom

I pored toga što istraživanje nudi dosta podataka o uticaju droge i lekova na bezbednost u saobraćaju, ostaje nepoznata količina određenog leka koja bi oslabila sposobnost vožnje i sam odnos uzimanja leka. Isto važi i za količinu određene droge. Postoji li i drugi način provere, osim uzimanja uzoraka krvi?

Kao zaključak ovog istraživanja navodi se da treba preduzeti oštrije mere u kontroli bezbednosti saobraćaja koje se odnose na vozače pod uticajem droge ili lekova, u cilju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Nije nam poznato koliko se drogiranih vozača nalazi na našim ulicama, ali je nesporno da bi navedene preporuke i savete trebalo primenjivati i u našoj zemlji.

Podsećamo vozače koji koriste lekove da vode računa o tome da li ti lekovi utiču na smanjenje njihovih psihomotornih sposobnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.