U trendu

Zaboravite na promuklost i upalu grla uz ovu namirnicu koju svi imamo u frižideru!

Senf je gotovo neizostavan kao dodatak jelu, kada su u pitanju đakonije od mesa. On možda ne spada u namirnice koje se smatraju važnim prirodnim lekovima, ali nije loše da znate kako tačno on može da utiče pozitivno na vaš organizam.

Korišćenje senfa se ponekad preporučuje u medicinske svrhe, jer on u sebi sadrži lekovita svojstva slačice, koja je osnovni sastojak ovog namaza. Ovo je naročito slučaj ako je senf domaći i ako ne sadrži veštačke boje i arome.

Senf je bogat gvožđem, fosforom, magnezijumom, selenom i natrijumom. Sadrži brojne proteine i vitamin A. Hladan vazduh u toku zime često prouzrokuje promuklost. U tim slučajevima, domaći preparat koji sadrži senf, može da vam pomogne.

Potrebni su vam senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda. Sve se kuva u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, isperite grlo, po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.

Ne biste možda ni pomislili na to, ali ako senf namažete na mišić pod upalom, lakše ćete se rešiti i tog problema. U te svrhe može se napraviti i kupka od vruće vode, senfa i jedne kašičice morske soli.

Slična kupka, samo sa manjom količinom sastojaka, može da se koristi i kada su u pitanju bolne i otečene noge. Pojedina istraživanja koja su sprovedena u poslednjih nekoliko godina, ukazala su čak i na antikancerogena dejstva senfa, odnosno slačice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar