U trendu

Zašto vas noću muče grčevi u nogama: Doktorka otkriva 10 uzroka, zbog jednog morate hitno kod lekara

Mnogi se susreću sa grčevima u nogama tokom dana, a ovaj problem je znatno neprijatniji kada se javlja tokom noći. Obično traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i praćen je oštrim, neprijatnim bolom. Mnogi se tada i uspaniče, jer osećaju bol koju ne mogu da spreče, što je posebno opasno ako se dešava dok su u vodi.

Julija Belkina je neurolog sa moskovske klinike i navela je 10 mogućih uzroka ovog problema. Neki od njih su povezani sa spoljašnjim uticajima, dok su drugi simptomi metaboličkih poremećaja ili čak ozbiljnih zdravstvenih problema.

1. Produžena, intenzivna fizička aktivnost

Amateri koji tek počinju da vežbaju u teretani ili da se bave sportom najčešće doživljavaju ovakve probleme u početku. Da bi to izbegli, potrebno je da se konsultuju sa profesionalnim trenerom ili instruktorom u vezi sa dužinom trajanja treninga i intenzitetom.

2. Nedostatak minerala

Stroge, restriktivne dijete mogu negativno da utiču na količinu kalcijuma i magnezijuma u organizmu, koji su pomažu da mišići normalno funkcionišu.

3. Dehidratacija

Dehidratacija je jedan od najčešćih uzroka grčeva. Trudite se da unosite dovoljno vode i nezaslađene tečnosti i da na taj način pokušate sprečite grčeve u nogama tokom noći.

4. Trovanje

Ukoliko ste uneli supstance koje mogu da oštete vaš mišićni ili nervni sistem (uključujući i alkohol), može da dođe do grčeva u nogama, prema Juliji.

5. Gojaznost

Višak kilograma stvara dodatno opterećenje na mišiće i zglobove, što takođe može da bude uzrok nevoljnog grčenja mišića.

6. Povreda

Grčevi mogu da se jave ukoliko se oporavljate od povrede, kada skinete gips ili nakon dužeg mirovanja.

7. Trudnoća

Ukoliko vam tokom trudnoće nedostaju minerali, moguće je da će se javiti grčevi u nogama, naročito tokom noći.

8. Druge bolesti

Ukoliko se grčenje javlja često, Julija savetuje da se obratite lekarima i proverite da li je stanje ozbiljnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.