U trendu

Žene i multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje (upala) centralnog nervnog sistema, oštećuje mozak i kičmu sa tegobama od blage ukočenosti i otežanog kretanja do potpune oduzetosti i slepila. Tri puta je prisutnija kod žena nego kod muškaraca i najčešće se javlja od 20. do 40. godine života.

Najnovija studija iz Amerike kaže da žene koje imaju MS mogu imati niži nivo antioksidanata i antiinflamatornih hranjivih sastojaka kao što su folati i vitamin E.

Studija je napravila poređenje između 27 žena sa MS-om i 30 žena bez ove bolesti. Žene su bile bele puti, starosti između 18 i 60 godina sa indeksom telesne mase (BMI) 30 ili manje i sa suplementacijom vitamina D.

Na početku studije, sve učesnice su popunile upitnike o ishrani u prethodnih 12 meseci pre devedesetodnevnog tretmana svakodnevnog korišćenja vitamina D3.

U proseku, žene sa MS-om imale su niže nivoe pet nutrijenata antioksidantskog ili antiinflamatornog svojstva:

  • folati
  • vitamin E
  • magnezijum
  • lutein-zeaksatina
  • kvarcetin

Žene sa MS-om imale su prosečan unos folata od 244 mikrograma, dok su zdrave žene imale prosečan unos od 321 mikrograma. Preporučeni dnevni unos je oko 400 mikrograma.

Što se tiče magnezijuma, žene sa MS-om imale su prosečan unos od 254 miligrama, dok su zdrave žene imale prosečan unos od 321 mikrograma, koliko je i preporučeni dnevni unos (320 mikrograma).

Žene sa MS-om imale su manji procenat kalorija iz masti u odnosu na zdrave žene.

Sandra Kasard sa Univerziteta u Baltimoru u saopštenju kaže: „Pošto je MS hronično zapaljenje, unos dovoljno hranjivih sastojaka sa antiinflamatornim svojstvima može pomoći u sprečavanju bolesti, kao i smanjenju rizika od napada kod onih koji već imaju MS. Antioksidanti su takođe od ključne važnosti za dobro zdravlje i mogu pomoći u smanjenju oštećenja koja mogu nastati na ćelijskom nivou, kao i kod neuroloških bolesti poput MS-a.“

Nije, međutim, jasno da li su nutritivne razlike između žena bile uzrok ili posledica MS-a, navodi se u studiji.

Potparol MS društva kao i Britanski eksperti, mišljenja su da je ova studija mala (sa malim brojem ispitanika) da bi se donele sigurne tvrdnje ili zaključci i očekuju mnogo veću studiju u skorijoj budućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar