U trendu

Žene ih se stide: neprijatni zdravstveni problemi

Ljudi se, generalno, ne obaziru na problem gojaznosti, veoma opasan ukoliko se nešto ne preduzme. I dalje se mnogi oslanjaju na izreku „zdravlje na usta ulazi“, ne obazirajući se na to koliko hrane unose u organizam, kao i na raznovrsnost ishrane.

Predlog je, u Engleskoj, da se problem gojaznosti proglasi rizikom nacionalnog statusa i svrsta u kategoriju zajedno sa pandemijom gripa, pa čak terorizmom, jer gojaznost može dovesti do gubitka mnogih života.

Engleski istraživači fokusirali su svoje istraživanje na žene. U Engleskoj 51% žena ima zdravstvene probleme poput gojaznosti, raka jajnika, nekontrolisanog mokrenja ili defekacije – pražnjenja creva (urinarne i fekalne inkontinencije) i menopauze.

Najrasprostranjeniji problem ipak je gojaznost: 56% žena od 35 do 44 godine i 64% žena od 45 do 54 godine klasifikovano je kao gojazno.

Gojazne žene moraju biti svesne toga da imaju manje šanse da zatrudne, a veće šanse za pobačaj, kao i za prevremeni porođaj, što, naravno, utiče na njihovo mentalno i fizičko stanje, a rizikuju i život svoje bebe.

Mit koji kaže da žena u trudnoći treba da jede za dvoje – dokazano je pogrešan. Savet ženama u trudnoći je pravilna i zdrava ishrana uz potrebne vežbe, kao i dobro mentalno zdravlje.

Kada je reč o tabu temama kod žena poput nemogućnosti uzdržavanja pražnjenja creva (fekalne inkontinencije), ona, prema istraživanju, utiče na više od 5 miliona žena samo u Velikoj Britaniji. Trećina svih porodilja ima nekontrolisano mokrenje – urinarnu inkontinenciju, šest nedelja nakon porođaja.

Generalno, žene za probleme menopauze i inkontinencije izbegavaju i oklevaju da traže pomoć. Takvo stanje se mora promeniti i uputiti apel svim ženama sa ovakvim problemima da ih ne skrivaju ni od lekara ni od porodice.

Prema istraživanju, u Velikoj Britaniji je rak jajnika drugi najčešći ginekološki kancer sa stopom petogodišnjeg preživljavanja od samo 36%, što je najniži nivo u razvijenim zemljama. Smrtnost je i dalje na visokom nivou uprkos naporima istraživača.

Pored navedenih najčešćih problema kod žena, u izveštaju su date i preporuke zdravstvenim radnicima kojih bi se trebalo pridržavati:

  • bolje obučiti zdravstvene radnike za prepoznavanje i reagovanje u slučajevima nasilja nad ženama
  • više istraživanja radi poboljšanja mentalnog i fizičkog stanja majke i deteta
  • više istraživanja o razvoju ploda tokom trudnoće i mogućim komplikacijama
  • brži pristup kognitivno-bihejvioralnoj terapiji i terapiji poremećaja u ishrani
  • bolje ekonomsko, lično i socijano obrazovanje žena o deci
  • bolje objašnjenje i uputstva o kontracepciji za žene svih uzrasta

Reakcije na ovo istraživanje uglavnom su pozitive, naročito od Kraljevskog koledža, koji u saopštenju kaže: „Sadašnji faktori života poput gojaznosti mogu dramatično uticati na plodnost kod žena, kao i na komplikacije u trudnoći. Trenutno je u Velikoj Britaniji gojazan 1 od 5 petogodišnjaka i 1 od 3 desetogodišnjaka. Predviđa se da će do 2020. godine 50% dece u Velikoj Britaniji biti gojazno. To je veliki problem na koji se mora odmah reagovati.“

Na kraju se pohvaljuju sve predložene mere za što bolju edukaciju žena, kao i za njihovo ohrabrivanje da o problemima ne ćute, već otvoreno pričaju sa nadležnim ustanovama koje im mogu pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.