U trendu

Ako vozite 40 km/h u petoj brzini, pravite veliku grešku: Evo zašto to nije dobro

Jedan od ključeva uspeha u optimizaciji potrošnje goriva je, po mišljenju mnogih, vožnja na što nižem broju okretaja motora. To je u načelu tačno, ali takvom vožnjom neretko možete ubrzati trošenje pojedinih komponenti motora. Ponekad ćete dovesti i sebe u opasnost zbog nespremnosti pogona na odgovarajuću reakciju.

Ako vozite automobil novijeg godišta, problema nema. Tu je najčešće indikator optimalne izmene stepena prenosa. Radi se o signalnoj lampici na vašoj instrument tabli koja se aktivira kad je idealan trenutak za prebacivanje u viši ili niži stepen. Dokazano, ovo uputstvo proizvođača, premda ima i jednu skrivenu namenu vezanu uz emisiju štetnih gasova, doprinosi nižoj potrošnji goriva, prenosi Index.

Jedan od glavnih preduslova je poznavati motor, odnosno njegove karakteristike koje pak prikazujemo krivuljom snage i momenta. Dakle, ne važi ista ibertura motora za dizelaš, benzinac ili pak motor potpomognut turbinom.

Druga stvar na koju treba paziti je radna temperatura motora. Vozite li automobil s modernim motorom s turbinom, bitno je da motor prvo postigne optimalnu radnu temperaturu koja će pak omogućiti da ulje obezbedi odgovarajuće podmazivanje i hlađenje motora.

Stoga, ako vozite na kratkim deonicama, ne preterujte i ne zalećite se u visoke okretaje. Osim veće potrošnje, povećaćete i trošenje motora. Vozite li pak na (pre)niskim okretajima, moraćete duže da čekate da motor postigne optimalnu radnu temperaturu. Takođe, štedljiva vožnja bez gasa može izazvati dodatne probleme, poput začepljenja filtra čestica i kvara drugih komponenti u izduvnom sistemu.

I za kraj ponovimo: niži obrtaji u optimalnom radnom području motora su ključ manje potrošnje goriva, ali samo nakon što se motor ugreje. Pritom tehniku možete nadograditi, pa tako biti pametniji od tempomata i koristiti konfiguraciju puta, posebno uzbrdice i nizbrdice.

Sporije znači štedljivije

Brojni su načini na koje možete umanjiti efekt skupog goriva, a idu od redovnog servisa, pumpanja guma, pa do promene stila vožnje. Ovo poslednje može uticati i do 20% na potrošnju goriva, a najbolji efekt donosi sporija vožnja bez naglih ubrzanja.

Prema rezultatima jedne američke studije iz 2017. godine, povećanjem prosečne brzine s 80 na 96 km/h potrošnja se povećava za 12.4%, a ako ubrzate sa 113 na 129 km/h, potrošnja će biti veća za čak 15.4%. To znači da s malo manjim pritiskom gasa lako možete smanjiti potrošnju za više od 1 l/100 km.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.