U trendu

Alfa Mi.To – italijanski sportista za grad

Alfin dugo očekivani gradski kompakt nema brojčanu oznaku, već akronim sastavljen od prva dva slova gradova u kojima je nastao (dizajniran u Milanu, proizveden u Torinu) – Mi.To. U Alfi ističu da će ovaj automobil, kada se pojavi na tržištu, biti najsportskiji gradski kompakt. Ovo treba uzeti s dozom rezerve, s obzirom na to da se na tržištu već pojavila sportska Ibiza Sport Coupe, a uskoro stiže i nova Fiesta – neprikosnoveni lider kad je reč o voznim osobinama u toj klasi. Ipak, Mi.To ima čime da se pohvali i opravda svoje sportske aspiracije.
Kao prvo, tu je izgled, kojim će Italijani, kao i uvek, pokušati da privuku bar polovinu kupaca. Mi.To izgleda baš kao Alfin egzotični superkupe C8 Competizione, koji se, eto, samo malo smanjio. Uprkos kompaktnim dimenzijama, s dužinom od 4,06 metara, visinom od 1,44 i širinom od 1,72 Mi.To će biti najveći automobil u klasi. Ipak, sudeći prema sportskim konturama, gotovo sigurno neće biti i najprostraniji ili najpraktičniji, ali ko je ikada kupio "alfu" zbog veličine prtljažnika?
Da ne bi sve stalo samo na sportskom izgledu, Italijani su se potrudili da svog mališana nauče i poneki trik. Novitet za Mi.To, a i za ovu klasu automobila, jeste Alfin DNA. Reč je o elektronskom sistemu koji vozaču omogućava izbor jedne od tri predefinisane postavke vožnje – Dynamic, Normal i All-weather. Kao što im i ime govori, Dynamic nudi bolji odaziv na gas i preciznije upravljanje, Normal je namenjen svakodnevnoj gradskoj vožnji, a All-weather klizavim uslovima na putu, gde je stabilnost od izuzetne važnosti.
Tu je i takozvani elektronski sistem Q2, koji svojom aktivnošću na kočnicama u određenim uslovima donekle glumi diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Naime, Q2 koči unutrašnji točak u krivini i preusmerava snagu na točak s više gripa za sigurniju i bržu vožnju. Novitet za ovu klasu automobila je i standardni ručni šestobrzinski menjač, a u dogledno vreme Alfa obećava i automatske menjače s dvostrukim kvačilom. Mi.To će u početku pogoniti tri benzinska i jedan dizel motor. Najslabiji benzinac je atmosferski četvorocilindraš 1,4 sa 95 KS, a prate ga dve verzije istog motora s turbopunjačem sa 120 i 155 KS. Dizelaši su 1,3 95 KS i 1,6 JTD sa 120 KS. GTA verzija s turbo benzincem 1,8 snage 230 KS trebalo bi da se pojavi tokom iduće godine.
Pošto je Mi.To nastao na platformi "grande punta", trebalo bi, baš kao i Fijatov mališan, da ostvari dobar rezultat na Euro NCAP-ovim crash testovima. U tome će mu svakako pomoći serijska ugradnja čak sedam vazdušnih jastuka, uključujući onaj za vozačeva kolena, kao i sistem protiv trzajnih povreda vrata. Od aktivne sigurnosne opreme tu je ABS, kontrola dinamičke stabilnosti, raspodela sile kočenja i pomoć pri kočenju u krivinama, kao i dodatna atrakcija ponuđena u obliku spomenutog sistema Q2. Alfa zasad nije izašla s cenama za novi hit, ali one verovatno neće biti niske. Mi.To ima da se čime pohvali, a ne bi nas mnogo začudilo da sledeće godine širom Evrope postane senzacija kakva je ove godine bio "fijat 500".

Napišite komentar