U trendu

Alfa Romeo 156 Sportwagon – šmeker među karavanima

Da Italijani umeju da prave lepe automobile, poodavno je poznato. Da čak uspevaju da učine da jedna limuzina izgleda kao kupe, dokazali su svojim bestselerom Alfa Romeo 156, koji se pojavio 1997. godine. Sada su se majstori dizajna ogledali i na njegovoj karavan verziji. Rezultat toga je Alfa 156 Sportwagon, latinski lepotan, koji malo toga ima zajedničkog sa klišeima svojih ćoškastih konkurenata. Ipak je primetno da je njegova estetika ponegde profitirala na uštrb upotrebljivosti, jer sa zapreminom prtljažnika od oko 400 l, 156 Sportwagon baš i nije neki talenat za transport, a ni komfor prilikom utovara, imajući u vidu mala vrata prtljažnika, očigledno nije bio presudan za dizajn. Relativno štedljivu ponudu prostora, Italijani žele da nadoknade primenom plemenitih materijala u prtljažniku, što osim toga treba stavi do znanja, da 156 Sportwagon nije ni zamišljen kao tovarno magare. Ko, uprkos tome, ovaj auto želi da zloupotrebi za prevoz većih tereta, obaranjem zadnjih sedišta, ipak ima na raspolaganju prostor od 1180 l.

S druge strane, Alfa Romeo je ostao dosledan svom sportskom imidžu stavljajući naglasak na sportsku optiku i uživanje u vožnji, jer Sportwagon svojim skladnim i tečnim linijama deluje kao da je izliven iz jednog komada, a motor i karoserija u praksi deluju vrlo uverljivo. Ekspertima za bezbednost se, doduše, diže kosa na glavi, zbog brava zadnjih vrata, vešto smeštenih u okvire prozora, ali takvo rešenje doprinosi aerodinamičnoj pojavi vozila, dok integrisani, gotovo neprimetni spojler na krovu, čini ostalo. Time Sportwagon dostiže isti koeficijent otpora vazduha kao i limuzina od 0,30.

Ispod poklopca motora, novajlija nudi isti izbor kao i limuzina, od četiri benzinska agregata snage 120 KS (88 kW) do 190 KS (140 kW) i dva Common-Rail-dizel agregata od 105 KS (77 kW) ili 136 KS (100 kW). Međutim, sportskoj pojavi Sportwagon-a u stvari pristaje samo jedan motor i to V6, jer dok se štedljivi dizelaši preporučuju onima, koji mnogo vremena provode za volanom, manjim benzincima ne samo da ponestaje dah na uzbrdici, već se muče i sa ubrzanjem iz mesta. Pomenuti V6 motor, iz svojih 6 cilindara zapremine 2492 ccm izvlači 190 KS (140 kW), uz maksimalni obrtni moment od 222 Nm, što Sportwagon-u omogućava da sprint od 0 do 100 km/h obavi za 7,4 sekundi i da postiže maksimalnu brzinu od 230 km/h, uz prosečnu potrošnju od 11,7 l na 100km. Onome ko za ovo zadovoljstvo želi da izdvoji 53.700 DEM, koliko iznosi cena za varijantu sa najjačim motorom, zagarantovani su originalnost i čežnjivi pogledi prolaznika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)