U trendu

Amerikanci poludeli za „jugićem“: Kultni automobil traženiji, cene idu u nebo

Iako su svojevremeno Yuga proglasili za najgori automobil u istoriji, poslednji primer potvrđuje da je Yugo sve poželjniji među Amerikancima koji su za njega spremni da izdvoje pozamašnu sumu.

I ne biraju mnogo. Naravno, posebno su skupi GVX i kabrio, ali sasvim solidno prolazi i običan Yugo, koji se vizuelno ne razlikuje bitno od onih koji su dominirali našim putevima devedesetih. Poslednji primer dolazi sa aukcijske platforme Bring-A-Trailer.

U pitanju je sasvim običan Yugo GVL iz 1988. godine, koji je sa manje od 108.000 km sasvim običan automobil. Sudeći po fotografijama, u pitanju je odlično održavan automobil. Do 2021. bilo je kod prvog vlasnika, sa originalnim 1.1-litarskim motorom od 55 KS.

Primerak je prodat po ceni od 9.001 USD, što potvrđuje da 12.100 USD za kabriolet verziju nije bila samo slučajnost ili ishitreni potez nekog „jugonostalgičara“, piše Klik.hr.

Amerikanci, izgleda, prepoznaju određene kvalitete Zastavinog proizvoda, kojeg su se u bivšoj zemlji olako odrekli kao sramnog poluproizvoda. Sve više ljudi navodi loše održavanje kao glavni uzrok lošeg imidža Yuga u Americi.

Tako, u komentarima ove aukcije, jedan komentator navodi da je imao rent-a-car primerak koji je iznajmljivao za samo 10 USD/dan i pritom zarađivao pristojno.

Kaže da je bilo potrebno samo redovno servisirati automobil i menjati zupčasti kaiš na vreme. On i danas vozi jedan primerak Yuga i hvali njegovu nisku potrošnju goriva.

U svakom slučaju, Yugo je definitivno traženiji „preko bare“. Ko zna, možda uskoro budemo svedoci izvoza očuvanih polovnjaka iz Srbije u Ameriku. Uostalom, nema smisla da se kontejneri koji nam donose američke klasike ne vraćaju sa Zastavinim vozilima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.