U trendu

Aston Martin V12 Vanquish – povratak Bondomobila

Gotovo neprimetno, britanski proizvođač prestižnih vozila Aston Martin je predstavio svoj novi top-model: V12 Vanquish. Ovaj $250.000 skupi auto, treba od proleća 2001. da se pojavi na tržištu. Aston Martin, koji pripada Ford Premier Automotive Group, ponosno saopštava da je V12 Vanquish potpuno nov i da čini apsolutni vrh njegove palete modela. To nije ništa neobično, s obzirom na to, da je do sada u ponudi bila serija DB7, koja se već šest godina nudi nepromenjena. Sa novim autom, Britanci prodiru u klasu super-sportskih vozila i uspevaju da – bar što se tiče podataka na papiru – otkače čak i Ferrari 550 Maranello, dosadašnjeg lidera u oblasti trkačkih kupea.

Ispod haube Vanquish-a smešten je dvanaestocilindrični motor snage 457 KS (336 kW), sa maksimalnim obrtnim momentom od 556 Nm. Proizvođač tvrdi da ovaj agregat omogućava maksimalnu brzinu od 306 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,7 s. O potrošnji motora vlada muk, ali onaj ko ne želi da privuče pažnju samo svojim autom, već i stilom vožnje, teško da će proći sa manjom potrošnjom od 20 litara supera na 100 km.

Kako tradicija nalaže i novi Aston Martin će se praviti ručno u pogonu u Newport Pagnell-u. Oko 300 primeraka treba godišnje na napuste ovaj pogon – sve do jednog unikati. Jer, onaj ko naruči jedan V12 Vanquish, najpre od Aston Martin-a biva pozvan u goste, da bi se u proizvodnim halama sve pojedinosti i posebne želje kupca na licu mesta razjasnile. Treba li da bude dvosed ili da pozadi ima dodatnu klupu? Koje drvo (orah, trešnja ili javor) više odgovara kao oplata armaturne table? Koje boje treba da bude plemenita Connolly-koža za sedišta ili kojom nijansom treba da budu obojeni delovi karoserije, koji se ručno oblikuju? Srećom, što se tehničke opreme tiče, nema alternative, jer većina kupaca bi tu već bila premorena. V12 Vanquish je serijski opremljen manuelnim šestostepenim menjačem, kojim se upravlja preko dve poluge na osovini volana. Po želji, menjanje brzina se može prepustiti automatskoj elektronici. U tom slučaju, na raspolaganju stoji i jedan zimski program, koji iz predostrožnosti redukuje snagu i obrtni moment mašine.

Što se tiče izrade šasije, trapa i sistema kočenja, Aston Martin je upotrebio najbolje sastojke, delom čak i tehniku iz Formule 1, jer je želja da se kvalitet vozila sa krilatim amblemom drastično poboljša i time, naravno, podstakne prodaja. Prvi marketinški uspeh, kako navodi britanski dnevni list „Daily Mail“, Aston Martin je požnjeo time, što će u narednom filmu o čuvenom i neumornom James Bond-u, glavni glumac Pierce Brosnan umesto BMW-a, ponovo voziti, kao u filmovima iz „60-tih i „70-tih, jedan Aston Martin i to upravo novi V12 Vanquish.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar