U trendu

Audi R8 Spyder V10

Iako na tržištu nije ni približno dostigao popularnost modela Porsche 911, na šta cilja, Audi R8 nije nimalo lošiji od konkurencije. To najbolje potvrđuje nova verzija ovog modela – Spyder, s vrhunskim benzinskim agregatom od 525 KS, koji je predstavljen na prezentaciji u Nici. Nije bilo mesta iznenađenju, jer je Audi R8 i konstruisan na osnovu bolida koji su u poslednjih deset godina osvojili osam pobeda na slavnoj trci 24 sata Le Mana, a tehnološki je rođak modela Lamborghini Gallardo.
Na žarkom suncu Azurne obale Audi RS Spyder V10 pokazao se još uzbudljivijim od osnovnog modela kupe. Atraktivnost povećava zadnji poklopac s aluminijumskim ljuskama, koje najavljuju snažnu konjicu sakrivenu pod njima. Otvaranjem masivnih aluminijumskih vrata ulazite na poprište najsavremenije tehnologije koja je protkana statusnim luksuzom. U oči odmah upada uzdignuta centralna konzola, sa srebrnkastom pozadinom i menjač kojim se ručno menja šest stepeni prenosa. Napravljena je privlačna ravnoteža analognog izgleda i ultrasportskih rešenja. Sve to upotpunjuje odličan položaj za upravljačem, s duboko profilisanim sedištima od alkantre i vrhunskim audio sistemom Bang & Olufsen.
Mehanizam platnenog krova diže se ili spušta za samo 19 sekundi. To je moguće i u vožnji, pa je teško ne odabrati opciju koja osigurava više uživanja i osećaja snage na putu. Na pritisak startnog dugmeta budi se vulkan iza sedišta. Već je dosadašnji model 4.2 V8, sa 420 KS i direktnim ubrizgavanjem goriva, osiguravao uzbudljive vozne osobine. Dodavanjem još jednog para cilindara snaga je porasla na 525 KS, koja se oslobađa na 8.000 obrtaja. Iako je zbog ojačanja poda aluminijumske školjke i mehanizma za pokretanje tvrdog krova masa automobila porasla na 1720 kg, to ne remeti ultrasportske performanse ovog automobila.
Sprint do stotke je, u poređenju s kupe verzijom, produžen sa 3,9 na 4,1 sekundu, ali to je i dalje više nego odlično. Kazaljka brzinomera s neverovatnom lakoćom prelazi 200 km/h, a za postizanje najvećih 313 km/h ipak treba otići na auto-stazu. Posebna dimenzija vožnje na granici mogućeg proizlazi iz pogona Quattro, koji u osnovi 85 odsto snage usmerava na zadnje točkove, a po potrebi do 30 odsto prebacuje napred. Sportskoj vožnji pomaže i elektronska blokada zadnjeg diferencijala. Na niskim obrtajima motor radi prilično pitomo, a s porastom pokazuje zube. Pravi udarac iza leđa oseća se na 5.000 obrtaja, kad zvuk motora raste za oktavu.
Brutalna snaga oslobađa se na 8.000 o/min i uzbudljiv zvuk motora tada ježi kožu. Promene stepena prenosa prati zvuk struganja po metalu ručice menjača. Dodatnu dimenziju vožnje osigurava opcija s robotizovanim menjačem i polugicama na upravljaču. Tehnika koju Audi R8 deli s Gallardo-om pruža i uživanje u vatrenim startovanjima automobila Launch Control-om. Ipak, za ljubitelje sportske vožnje manuelni menjač je bolje rešenje. Vrednost koncepcije iz Ingolštata je to što omogućava prijatnu vožnju u normalnom saobraćaju, a pritisak na papučicu gasa snagu oslobađa brutalno, u svakom stepenu prenosa.
Savršena aerodinamika osigurava prijatnu vožnju, bez osetljivih vrtloženja vetra oko glave i vrata, uz uzbudljiv zvučni efekat. Automobil se u trenutku sjedinjuje s vozačem, a sistem aktivnog magnetnog vešanja sve približava perfekciji. Automobil guta krivine i tera na jurnjavu uz dobro kontrolisanje situacije. Sve upotpunjuju perfektne kočnice, koje omogućavaju zaustavljanje pri 100 km/h na manje od 34 metara i direktan, a dovoljno precizan upravljač. I s isključenim ESP-om sve je logično i predvidivo. To je zasluga perfektne izbalansiranosti, s centralno postavljenim motorom, pogonom Quattro i pametnim magnetnim vešanjem. Kilometri vožnje u ovom automobilu prolaze u trenutku, a utisci i uživanje pamte se dugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar