Audijev odgovor BMW-u i Mercedesu

„Audijev“ odgovor na BMW-ov model X3 i Mercedes-ov model GLK zove se Audi Q5. On će premijerno biti prikazan na Sajmu automobila u Los Anđelesu u novembru ove godine, a njegova proizvodnja za široko tržište otpočeće u sledećoj godini. U Evropi se njegovo lansiranje očekuje tek u leto 2008. godine, a na nekim drugim prostorima čak i do kraja naredne godine.
Audi Q5 proizvodiće se u „Audijevoj“ fabrici u Ingolštatu (Nemačka). U njegov razvoj kompanija je uložila 300 miliona evra, a proizvodnja će se ostvariti po novoj modularnoj platformi (MLP – Modular Long Platform), kao što je slučaj i s „Audijevim“ modelima A5 i A4. Prvi prototipovi vozila testirani su na austrijskim Alpima, pa su nakon toga napravljeni modeli namenjeni sajamskom izlaganju.
To je prvo „Audijevo“ SUV (Sport Utility Vehicle) vozilo srednje veličine. Njegove dimenzije su 4,7 x 1,85 x 1,55 metara, osovinski razmak je 2,84 metara, a težina 2.182,5 kg. Njegov prethodnik je model Q7, takođe SUV vozilo, ali većih dimenzija. Audi Q5 je, može se reći, njegov mlađi i manji brat. Nema tri reda sedišta kao „stariji brat“, već ukupno pet sedišta i četvoro vrata.
Audi Q5 naći će se u prodaji s nekoliko varijanti motora. Takođe, pojaviće se s TDI agregatom (četvorocilindrični turbopunjač) zapremine 2 litra i sa 200 konjskih snaga, zatim sa šestocilindričnim V6 TDI agregatom sa zapreminom 3 litra i 260 konjskih snaga, kao i 4,2-litarskim agregatom V8. Biće ponuđen i jedan dizel V6 agregat sa zapreminom 3 litra i 235 konjskih snaga.
Svi modeli su s pogonom na sva četiri točka (Quatro All-Wheel-Drive), a transmisija je šestostepena (manuelna ili automatska). Ponuđena je i nova tehnologija sedmostepene transmisije (DSG menjač). Unutrašnjost vozila je, i pored sportske namene, vrlo luksuzna, a audio-video sistem vrlo napredan, s ugrađenim komunikacionim sistemom i „driver assistence“ kontrolom kretanja vozila i ponašanja vozača. Cene ovih modela kretaće se od 40.000 do 50.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.