U trendu

Auto industrija gubi trku za autonomnom vožnjom?

Tržište autonomnih vozila će do 2035. godine iznositi 560 milijardi dolara i predstavljati gotovo 17 odsto celokupnog svetskog tržišta automobila, predviđa globalna konsultantska firma za strategiju i menadžment A.T.Kerni.

U studiji pod nazivom “Kako da proizvođači vozila prežive eru autonomnih vozila”, koja se delimično temelji na zaključcima više od 150 direktora auto industrije širom sveta, Kerni zaključuje da će autonomna vožnja biti varnica 21. veka, koja će podstaknuti nov talas rasta.

Autori studije predviđaju podelu auto industrije kakvu danas poznajemo, navodi se u saopštenju kompanije dostavljenom Tanjugu.

„Ovo će biti kraj lanca vrednosti kakav mi poznajemo, jer će tradicionalni proizvođači vozila biti samo deo igrača koji će se boriti za deo kolača od 560 milijardi dolara“, rekla je Ana Petrić, menadžer u Kerniju,

Uz proizvođače vozila, pružaoci usluga će razviti svoju brzo rastuću i nezavisnu industriju. Već 2025. godine, njihovi prihodi koji zavise od zabave, multimedija i ponude podataka, mogu da prevaziđu prihode tradicionalnih proizvođača vozila sa neobaveznim dodacima. Prognozira se podela tržišta vozila na tri segmente: premium, nisko tarifne (low cost) i dronove.

„Poslovni modeli proizvođača vozila srednje klase, poput Tojote, Folksvagena, SEAT-a i Sitroena, dovode se u pitanje“, kaže Petrić.

„Prateći primer tehnoloških pionira industrije, kao što su GM, BMW i Ford, moraće da formiraju strateške alijanse sa partnerima izvan industrija ukoliko žele da pružaju atraktivna rešenja, na primer. Čak će i premium proizvođači, poput Audija, Poršea, Mercedesa i BMW-a, zavisiti od eksterne ekspertize“, dodaje ona.

Kao primer navodi BMW, koji je već najavio planove saradnje sa Intelom i Mobajlijem. Grupa, sa sedištem u Minhenu, kako objašnjava, planira da lansira svoje prvo autonomno vozilo 2021. godine, a i Dajmler već sarađuje sa nekoliko ponuđača kamera i senzor sistema.

Studija predviđa da će era autonomne vožnje otvoriti široku lepezu unosnih opcija za ponuđače poput Boša, ZF/TRWa, Kontinentala i Šeflera. Ove kompanije se razvijaju i napreduju na postojećoj piramidi ponuđača, i ubuduće mogu da budu snabdevači hardvera, zamenjujući tradicionalne proizvođače vozila ili da se pozicioniraju kao samostalni ponuđači softvera ili softverskih komponenti.

U isto vreme, novi igrači – digitalne grupe poput Gugla, Epla, Fejsbuka, Ciska i Majkrosofta, kao i drugi poput Samsunga, Simensa i Dojče Telekoma, ubacuju se na tržište. Neke od ovih korporacija imaju izuzetno jake brendove, ekspertizu u tehnologiji, visoke budžete za istraživanje i razvoj i, pre svega, pristupačnost korisnicima. Zbog toga su najveća pretnja auto industriji.

Studija naglašava društvene prednosti autonomne mobilnost – aspekt koji je do sada privukao malo pažnje.

Predviđa se smanjenje broja saobraćajnih udesa za 70 odsto, i smanjenje troškova za održavanje vozila za 35 odsto. Korišćenjem alternativnih sistema kao i tehnologije na putevima, može doći do smanjenja utrošenog goriva do čak 30 odsto, ocenjuje se u studiji kompanije A.T.Kerni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.