Auto koji će biti najjeftiniji u Americi

Ševrolet (Chevrolet) priprema novo hatchback vozilo, koje će, kako se predviđa, biti najjeftinije vozilo u Americi. Pojaviće se sredinom 2008. godine kao model za 2009. Njegove glavne karakteristike su, pored povoljne cene (od 10.000 do 12.000 dolara), izrazita ekonomičnost i neočekivano luksuzna unutrašnjost.
Ševrolet Aveo5 platforma automobila pojavila se prvi put u januaru 2006. godine, a najnovija verzija hatchback vozila prikazana je sredinom novembra ove godine na Sajmu automobila u Los Anđelesu. U odnosu na trenutno aktuelnu varijantu njegov spoljašnji dizajn nije znatno izmenjen, ali je zato unutrašnjost prilično redizajnirana. Enterijer je potpuno nov, pa se dobija utisak da se nalazite u vozilu koje je mnogo skuplje i luksuznije. Materijal je visokog kvaliteta, a srebrni detalji odaju utisak vozila više klase. Tome doprinosi i kvalitetna audio i video oprema.
Posebna pažnja pri realizaciji ovog modela posvećena je ekonomičnosti. U njegov rezervoar može da stane količina goriva za vožnju dugu 400 milja (preko 640 km). Na taj način ševrolet Aveo5 dokazuje da i vožnja na benzin može da bude sasvim ekonomična. Prioritet ove platforme je i sigurnost. Pored mnogih elektronskih sistema, tu su i General Motors Passanger System za sigurnost putnika na zadnjim sedištima i dva vazdušna jastuka sa strane, a kod vozača i suvozača standardni dvostruki jastuci s prednje strane i po jedan sa strane.
Ispod haube novog ševroleta nalazi se ekonomičan agregat DOHC zapremine 1,6 litara i sa 107 konjskih snaga. Transmisija se može birati po želji korisnika između petostepene manuelne i četvorostepene automatske. Vozilo je predviđeno za pet putnika, a u prodaji će se naći maja 2008. godine. Biće ponuđeno s tri varijante opreme – osnovnom, srednjom i visokom, s garancijom od pet godina ili 100.000 pređenih kilometara. Projektovana prodaja je oko 70.000 primeraka godišnje, a prodavaće se u 140 zemalja širom sveta. Na taj način će se na tržištu priključiti nedavno dizajniranom Aveo sedanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.