Auto sa veštačkom inteligencijom naučio vožnju od čoveka

U magazinu prestižnog američkog Tehnološkog instituta Masačusetsa „MIT tehnolodži rivju“, objavljen je tekst pod nazivom „Mračna tajna u srcu veštačke inteligencije“, u kojem se navodi da „niko zapravo ne zna kako najnapredniji algoritmi rade to što rade“.

„To bi mogao da bude problem“, stoji u tekstu.

Navodi se da je „prošle godine čudan automobil koji upravlja samim sobom pušten na mirne puteve okruga Monmaut u saveznoj državi Nju Džersi“.

„Eksperimentalno vozilo, koje su razvili istraživači proizvođača čipova „Invidije“, nije se po izgledu razlikovalo od drugih autonomnih automobila, ali nije bilo nalik bilo čemu što su prikazali „Gugl“, „Tesla“ i „Dženeral motors“ i pokazalo je rastuću moć veštačke inteligencije“, piše u članku „MIT tehnolodži rivju“.

Navodi se da „automobil nije sledio nijednu instrukciju koju mu je zadao inženjer ili programer“.

„Umesto toga, u potpunosti se oslanjao na algoritam uz pomoću kojeg je naučio samog sebe da vozi gledajući čoveka kako to radi. Obezbediti da automobil vozi na ovakav način bilo je impresivno dostignuće. Ali istovremeno, pomalo unosi i nemir, pošto nije u potpunosti jasno kako automobil donosi odluke“, stoji u tekstu.

Navodi se da „informacija iz senzora vozila ide pravo u ogromnu mrežu veštačkih neurona koji obrađuju podatke i onda zadaju komande neophodne da bi se upravljalo volanom, kočnicama i drugim sistemima“.

„Rezultat izgleda da je u skladu sa reakcijama koje bi ocekivali od ljudskog vozača. Ali, šta ako jednog dana uradi nešto neočekivano – udari u drvo, stane kada se uključi zeleno svetlo na semaforu? Kako sada stvari stoje, biće teško odgonetnuti zašto je to učinio. Sistem je toliko složen da bi čak i inženjerima koji su ga osmislili moglo da bude teško da izoluju razlog bilo koje pojedinačne izvedene akcije“, navodi se u tekstu magazina Tehnološkog instituta Masačusetsa.

Magazin navodi da sličnu misteriju izaziva i program „Dip pejšnt“, koji se primenjuje u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku i vrlo precizno procenjuje bolesti pacijenata, bez bilo kakvog uticaja ili uplitanja lekara ili drugog medicinskog osoblja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.