U trendu

Automobil koji se sam parkira

Kompjuteri i mnoge druge nove tehnologije u automobilima sasvim će promeniti sadašnji način upravljanja vozilima. Mnoge stvari moći će da urade bez učešća vozača – da kontrolišu sve parametre u radu automobila, da prate put i saobraćajne znake na njemu istovremeno proveravajući da li ih vozač poštuje, da po potrebi sami zaustave vozilo u slučaju opasnosti, a umeće da se i potpuno sami parkiraju na raspoloživom prostoru u naprometnijim delovima grada.
Nove modele automobila s poslednjom navedenom mogućnošću napravili su mnogi poznati proizvođači, a jedan od prelepih modela koji se može pohvaliti tom opcijom je Lexus LS460. To je prelep sedan, a njegovo automatsko parkiranje ostvareno je zahvaljujući ugrađenim komponentama i tehnologiji pod nazivom Advanced Parking Guidance System (APGS). Pored te tehnologije, u automatskom parkiranju pomažu mu postojeći navigacioni sistem u automobilu, ultrazvučni senzori i kamere. Vozač komunicira s tim sistemom preko ekrana osetljivog na dodir.
Za izvođenje takozvanog paralelnog parkiranja vozač samo treba da nađe odgovarajući prostor i zaustavi vozilo pored njega. Obično se u tom slučaju ispred i iza praznog parking mesta nalaze već parkirani automobili. Zatim vozač aktivira na ekranu opciju paralelnog parkiranja i sve ostalo prepušta automatskom parking sistemu. On će započeti operaciju parkiranja, a za sve vreme preko ultrazvučnih senzora, kamera i navigacionog sistema procenjivati da li je rastojanje u odnosu na susedna vozila dovoljno veliko. Ako su susedni automobili preblizu, oglasiće se alarm kao upozorenje i parkiranje će se zaustaviti.
Paralelno parkiranje izvešće savršeno, brže od bilo kog instruktora vožnje. Sadašnji APGS sistemi ne mogu unapred odmah proceniti da li je odabrano mesto dovoljno veliko za parkiranje, ali će u budućnosti i to moći. Automatsko parkiranje u tom slučaju podrazumeva da vozač zaustavi vozilo na dovoljno velikoj udaljenosti. Ukoliko to nije slučaj, na komandnoj tabli će se upaliti crveno umesto zelenog svetla i parkiranje se neće vršiti. U svakom slučaju, to je izuzetna pomoć vozačima (naročito ako nisu dovoljno spretni u parkiranju). Lexus-ov APGS sistem košta oko 1.000 dolara, što je u odnosu na cenu Lexus-ovog modela od nekoliko desetina hiljada zaista neznatno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.