U trendu

Automobili „na struju“ iz Chrysler-a

Poštovanje načela ekologije i ekonomičnosti nezaobilazno je u proizvodnji budućih automobila. Proizvođači su to shvatili, pa je među najnovijim modelima sve više automobila s hibridnim ili potpuno električnim pogonom. Sledeći tu tendenciju, i Chrysler je najavio tri nova ekološka modela.
Novi Chrysler-ovi modeli biće prikazani na predstojećem Sajmu automobila u Detroitu u januaru 2008. godine. Od najavljenih modela dva su s električnim pogonom, dok je jedan napravljen u hibridnoj varijanti (kombinacija električne energije i dizel goriva). Po konceptu to su potpuno različiti modeli. Eco Voyager je limuzina s četvoro vrata, Dodge Zeo je sportski karavan, a Jeep Renegade pripada sportskim terenskim vozilima.
Eco Voyager je vozilo za četiri putnika, koje je znatno ekonomičnije od svog trenutno aktuelnog prethodnika iz iste kategorije. Vozilo ima dimenzije 4,856 x 1,915 x 1,6 metara. Za njegov pogon koriste se litijum-jonske baterije s hidrogenskom ćelijom za punjenje. Elektromotor je snage 200 KW, a s jednim punjenjem baterija može da pređe oko 500 km. Ostvareno je i solidno ubrzanje – brzina oko 100 km/h dostiže se za manje od osam sekundi. Potpuno se uklapa u ekološke zahteve, s obzirom na to da je emisija izduvnih gasova potpuno isključena. Da bi se dobilo što više prostora za putnike u unutrašnjosti, sistem izduvnih cevi (iz kojih izlazi vodena para) smešten je ispod poda vozila.
Dodge Zeo je karavan, takođe s četiri sedišta. Napaja se samo električnom energijom. Litijum-jonske baterije obezbeđuju vožnju na rastojanju do 400 km. Snaga motora je 250 KW, a ubrzanje oko šest sekundi. Chrysler ga je nazvao „vozilom za entuzijaste“. Njegove dimenzije su 4,39 x 1,743 x 1,29 metara. Malo je manji od trenutno aktuelnog modela (Calibar) i svojim konceptom ukazuje na Chrysler-ove planove da u budućnosti realizuje supkompaktne sportske modele.
Jeep Renegade je najmanji od ponuđenih modela i ima dimenzije 3,885 x 1,598 x 1,431 metar. To je dvosed čija je karoserija, radi postizanja što manje težine, napravljena u potpunosti od aluminijuma. Na taj način smanjena je potrošnja i količina štetnih izduvnih gasova. To je model s hibridnim pogonom. Pri tom se koristi mali dizel agregat u kombinaciji s baterijama i elektromotorom snage 85 KW. Da li će tri nova Chrysler-ova aduta, s obzirom na ekonomičnost i ekologiju, naći dovoljan broj zainteresovanih korisnika u velikoj meri će zavisiti od njihove cene (u poređenju s cenama konkurencije), a ona još uvek nije poznata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar