U trendu

BMW City – pogon na prednje točkove

Odgovor bavarskog proizvođača automobila BMW-a na Audijev (Audi) model A1 biće dugačak četiri metra i pogonjen živahnim turbo benzinskim agregatima, a kada ugleda svetlo dana 2014. godine, postaće prvi BMW-ov model s pogonom na prednje točkove.
Stara poslovica kaže da pravila postoje da bi se kršila, a s delom svoje tradicije spreman je da raskrsti i BMW. Bavarski proizvođač dosad se držao pogona na zadnje točove kao nepisanog zakona, ali u pripremi je prvi model posle kojeg će to postati prošlost. Za četiri godine svetlo dana ugledaće gradski automobil s pogonom na prednje točkove, koji će se dimenzijama pozicionirati ispod sadašnje serije 1.
U izvesnom smislu, takav model već postoji u ponudi Bavaraca i nosi ime Mini (Mini). Međutim, reč je o posebnom brendu, koji veliki šef Norbert Rajthofer (Norbert Reithofer) želi da dodatno osnaži i osamostali. S druge strane, upravo će mali BMW pod radnim imenom BMW City stvoriti dodatnu vezu s modelom "mini". Platforma na kojoj će nastati poslužiće pre toga kao osnova za novu generaciju modela "mini", koja se očekuje 2013. godine.
Ako zanemarimo pogon na prednje točkove, BMW City će po svemu biti pravi BMW, spreman da konkuriše modelu Audi A1. Mališan iz Ingolštata tek treba da se dokaže, ali čini se da niko ne sumnja u ambiciozne planove (80.000 primeraka godišnje). U Minhenu zato ne nameravaju da mirno čekaju i 2014. godine žele da spremno uđu u segment gradskih mini-automobila. Pored toga što će ovim premijum mališanom ojačati imidž, BMW njime rešava i pitanje ekologije, jer će tako kompenzovati emisiju štetnih gasova i potrošnju kod većih modela (u prvom redu modela X5, X6 i serije 7).
Na ozbiljne pripreme za lansiranje ovog mališana ukazuje i intenziviranje saradnje s grupacijom PSA, koja je započeta još 2006. godine. Posle zajedničkih benzinaca, Francuzi bi sad trebalo da doprinesu i u realizaciji platforme ovog modela. Istovremeno, Bavarci su samostalno krenuli u projektovanje trocilindarskog benzinca 1.0, koji će u najsnažnijoj verziji razvijati čak 100 KS. Snažnije verzije pokretaće dorađeni benzinski 1.6 agregati sa turbo punjačem ili bez njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.