U trendu

BMW koji potpuno zamenjuje vozača

Zamislite da sedite u svom automobilu i uživate slušajući muziku ili u zabavnom razgovoru sa svojim saputnicima, dok vaš automobil vozi prateći sve saobraćajne znake, semafore, snalazi se u gužvi i vešto eskivira rizične situacije. Takav scenario možete doživeti ukoliko postanete vlasnik novog BMW-ovog modela 330i.
Do ovog automobila se, doduše, još uvek ne može doći s obzirom na to da se radi o specijalnom prototipu uređaja za potpuno automatsku samostalnu vožnju. Međutim, sistem koji to omogućava biće ugrađen za koju godinu i u serijske modele, i to ne samo u pomenuti model već i u mnoge druge modele različitih proizvođača. Zasad je kao razvojni model poslužio BMW-ov automobil iz njegove serije 3, koja se do sada pojavila u nekoliko različitih varijanti.
Za realizaciju ovog prototipa iskorišćena je GPS (Global positioning System) tehnologija za satelitsku navigaciju. Međutim, to nije uobičajen GPS sistem koji se već koristi u automobilima i bez koga se najnovije generacije automobila ne mogu zamisliti. BMW 330i ima ugrađenu specijalnu vojnu GPS tehnologiju, koja se primenjuje u automatizovanim vojnim vozilima i napravama druge vrste. Ova tehnologija je vrlo precizna i omogućava navigaciju i određivanje lokacije s tačnošću od nekoliko centimetara.
Na taj način ostvarena je mnogo veća preciznost u odnosu na standardne GPS sisteme, kod kojih je ostvarena tačnost od nekoliko metara. Za automatsko kretanje u saobraćaju to bi bilo neupotrebljivo. U slučaju pomenutog BMW-ovog modela i vojne GPS tehnologije, pošto vozilo u svakom trenutku tačno zna gde se nalazi, ono poredi svoju prethodnu lokaciju s instrukcijom koju prima i izvodi kretanje onako kako bi to uradio i vozač.
Pri tom se, pored GPS tehnologije, koristi i sistem sastavljen iz mnogobrojnih senzora, kako bi vozilo moglo potpuno da prati stanje saobraćaja (kretanje okolnih vozila) i reaguje na pravi način u realnom vremenu. BMW-ova vozila su vozila od poverenja, ali pitanje je hoće li vozači imati poverenja i potpuno se prepustiti automatskoj vožnji. U svakom slučaju, verovatno postoji mogućnost da se u kritičnim trenucima uključi i pomogne i ljudski faktor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.