U trendu

BMW Megacity

BMW je iskoristio Auto-salon u Pekingu da objavi da će do 2013. godine lansirati na tržište "megasiti" (Megacity) – električni automobil. Do sada smo samo nagađali o malom, ekološki podobnom modelu. Značajno je pomenuti da će Megacity EV biti lansiran pod novom podmarkom, na isti način na koji je kompanija iskoristila model Mini (Mini) da uđe na tržište manjih i jeftinijih modela.
Prema tvrdnjama iz BMW-a, novi električni automobil biće prvo vozilo u masovnoj proizvodnji koje će se u najvećoj meri osloniti na upotrebu ugljeničnih vlakana kada je strukutura u pitanju, što će obezbediti izuzetno malu masu, uz poboljšanje performansi i autonomije.
Iz kompanije je došla i informacija da će biti predstavljena i serija 5 na elektropogon, pod imenom Eko (Echo), a automobil je napravljen u BMW-ovoj Šanjang fabrici u Kini, u kooperaciji sa Tongji univerzitetom, iza kojeg stoji vlada. Uglavnom, mali "megasiti" imaće autonomiju od oko 250 kilometara po punjenju, a 20 odsto te vrednosti omogućiće sistem rekuperacije energije dobijene iz kočenja.
Pored toga, BMW ne planira da pakete baterija daje u zakup odvojeno, što su neki proizvođači najavili kao mogućnost. Umesto toga, Bavarci smatraju da će njihove baterije zadržati 85 odsto nominalnog kapaciteta nakon što prođe vek samog automobila, što će mnoge kompanije moći da iskoriste za svoje potrebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.